Politieberichten van maandag 13 juni

Jongetje met fiets over de kop

WARTEN – De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 15.00 uur op Oer de Barten een aanrijding afgehandeld waarbij een 5-jarig jongetje uit Warten met zijn fiets over de kop was gegaan. Het jongetje was even buiten bewustzijn geweest en daarom kwamen zowel de ambulance als de traumahelikopter ter plaatse. Uiteindelijk bleken zijn verwondingen mee te vallen en werd hij ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden voor belediging en bedreiging

WOLVEGA – De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 17.30 uur op de Heerenveenseweg een 42-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van belediging en bedreiging van politieagenten. Agenten kregen de melding van een man die eerder aangifte had gedaan van bedreiging, dat hij de dader zag zitten op een terras. Op aanwijzing van de melder troffen de agenten de Wolvegaaster aan waarna zij hem aanspraken en naar zijn naam vroegen. De man had geen legitimatie bij zich en weigerde mee te werken. Hij liep meerdere malen weg van de agenten. Toen hij wederom weg wilde lopen beledigde hij de agenten. Hierop werd hij aangehouden waartegen hij zich hevig verzette. Daarnaast uitte hij diverse bedreigingen richting de agenten. Na een flinke worsteling op straat lukte het de agenten uiteindelijk om de man over te brengen naar het politiebureau alwaar hij werd ingesloten.

Auto over de kop

BURUM – De politie heeft zaterdagavond omstreeks 23.20 uur op de Van Eijsingaweg een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij de drie inzittenden gewond raakten. Een 22-jarige automobilist uit Visvliet raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Daardoor kwam hij in de berm terecht en raakte daarna een boom. Door de klap was de auto meerdere malen over de kop geslagen en uiteindelijk ondersteboven in de bermsloot tot stilstand gekomen. Toen de agenten ter plaatse kwamen waren alle inzittenden al uit het voertuig. De bestuurder werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Vanwege het vermoeden dat hij mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde werd daar een bloedproef afgenomen. Een 18-jarige man uit Burum en een 23-jarige man uit Sneek werden ter controle ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Inbrekers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mannen van 22-, 28 en 29-jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak. De mannen waren omstreeks 23.30 uur overlopen bij een woninginbraak aan de Dokter Kijlstraweg in Munein. De melder gaf hierbij het kenteken van de auto door aan de aanrijdende agenten. Op de Lekkumerweg in de richting van Leeuwarden kwamen zij het voertuig tegen. De agenten zetten de achtervolging in en op de Koeriersterespel sprongen de mannen de auto uit en renden weg. Al snel kon daar de 29-jarige verdachte worden aangehouden. De 22-jarige verdachte werd achterhaald op de Gebroeders Wierdastraat en de 28-jarige op de Sleedoornstraat, waarna ook zij werden aangehouden. Het drietal werd voor verhoor ingesloten en de auto werd in beslag genomen voor onderzoek.

Onder invloed een eenzijdige aanrijding veroorzaken

BURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 00.18 uur op de Zomerweg een aanrijding afgehandeld waarbij de bestuurster onder invloed van alcohol verkeerde. Agenten kregen de melding dat een auto ondersteboven op de weg lag. Ter plaatse gekomen bleek de 41-jarige automobiliste uit Hurdegaryp al uit het voertuig te zijn. De vrouw was door nog onbekende oorzaak tegen een boom gereden waarnaar haar auto op de kop tot stilstand was gekomen. De bestuurster was niet gewond geraakt. Vanwege het vermoeden dat zij onder invloed van alcohol verkeerde werd zij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies zij 825 ug/l waarna haar rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling en bedreiging

HINDELOOPEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 00.37 uur op de Nieuwstad een 18-jarige man uit Hindeloopen aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. Agenten kregen de melding dat een medewerker van een horecagelegenheid getrapt en geslagen was door de 18-jarige. Daarnaast had hij bedreigingen geuit. Op aanwijzing van het slachtoffer konden de agenten de man aanhouden. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man overlijdt na ongeval

TZUM – Een 21-jarige man uit Franeker is in de nacht van zaterdag op zondag overleden na een eenzijdig ongeval op de Franekerweg. Agenten kregen omstreeks 01.50 uur de melding dat een auto te water was geraakt. Ter plaatse gekomen bleken twee personen al uit het voertuig waren en dat een 21-jarige man nog in de auto zat. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse waaronder duikploegen van de brandweer en de traumahelikopter. Het slachtoffer werd door de duikploeg uit de auto gehaald en werd daarna in kritieke toestand per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar is hij later aan zijn verwondingen overleden. De twee andere inzittenden, een 21-jarige man uit Franeker en een 16-jarig meisje uit Tzum, werden ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. Vermoedelijk is het voertuig in de berm geraakt waarna een stuurcorrectie volgde. Daarna is de auto over de kop geslagen en in het water terecht gekomen. Bureau Ongevalsanalyse doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Zonder rijbewijs onder invloed rijden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 02.10 uur op de Spoorstraat proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en zonder rijbewijs. Surveillerende agenten zagen een 40-jarige automobilist uit Leeuwarden rijden en stelden een onderzoek in. Vanwege het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 770 ug/l. Tevens bleek dat de Leeuwarder niet in het bezit was van een rijbewijs. Voor beide zaken werd proces-verbaal opgemaakt.

Groep jongens richten ravage aan

BAKKEVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 02.40 uur op de Mjumsterwei een 19-jarige inwoner van Bakkeveen aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. Agenten kregen de melding dat een groep jongens een kampeerboerderij aan de Nije Drintsewei waren binnengedrongen en met stokken vernielingen hadden gepleegd. Daarnaast hadden ze een aantal jongens die daar lagen te slapen met stokken geslagen. Deze jongens hadden hierdoor builen en bloeduitstortingen opgelopen. Eerder die nacht was tussen beide groepen ruzie geweest. Toen de agenten ter plaatse kwamen waren de daders niet meer aanwezig. Tijdens een zoekslag in de omgeving troffen ze de 19-jarige aan die vermoedelijk een slagaderlijke bloeding had overgehouden aan de vernieling. Hij werd door de agenten aangehouden en daarna direct per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Zodra de jongen wordt ontslagen zal hij worden gehoord. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen worden verricht.

Rijden onder invloed

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 05.20 uur op de Hoofdstraat West het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige automobilist uit Nijensleek. Agenten kregen de melding dat de man al slapende in zijn auto en zat en dat de motor draaide. Terwijl de agenten hem aanspraken viel hij steeds in slaap. Hierop hebben ze de 27-jarige overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 670 ug/l. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd van motorrijder

TJERKGAAST – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige motorrijder uit Tjerkgaast. Een surveillerende agent zag de man met hoge snelheid op de Gaastweg rijden. Niet veel later werd hij weer met hoge snelheid op de parallelweg van de Spannenburgerdyk gezien. Hierbij liep de snelheid op tot 120 kilometer per uur. Nadat de man met een snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur tussen twee naast elkaar lopende personen door reed, werd hij op de Kanaalsdyk staande gehouden. Vanwege zijn onveilige rijgedrag werd zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

Gewonden bij kop staart botsing

GORREDIJK – De politie heeft zondagavond rond 18.00 uur een ongeval afgehandeld waarbij een 34-jarige man uit Gerkesklooster gewond raakte. De man zat met nog twee personen in een auto die op de A7 reed, toen deze van achteren aangereden werd door een 19-jarige vrouw uit Surhuisterveen. De auto waarin de man zat kwam door de klap in de middenberm tegen de vangrail tot stilstand. Twee inzittenden konden zelf uit de auto komen. De man zat bekneld en werd door de brandweer uit zijn auto geknipt en voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. De vrouw gaf aan een ‘black-out’ gehad te hebben. Omdat zij zwanger was werd ook zij voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Brand in woning

LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar de bewoners van een woning aan de Bildtsestraat die maandagmorgen rond 5.00 uur door een brand verwoest werd. In de woning werden resten van een mogelijke hennepkwekerij aangetroffen. Een buurtbewoner had gezien dat een man en een vrouw met een kind op schoot rond 04.45 uur in een rode Volkswagen Caddy bij de woning vandaan reden. Kort hierop zagen ze rook uit de woning komen en belden 1-1-2. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de woning afbrandde. De meldkamer deed een twitter bericht en een burgernetactie eruit gaan om de bewoners van de woning te lokaliseren. De Volkswagen Caddy werd later leeg in de Boomgaardstraat aangetroffen. Van de bewoners ontbreekt nog ieder spoor.

Rijbewijs ingevorderd na ongeval

NIJEBEKOOP – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Nijebekoop. De man was door onbekend oorzaak op de Grindweg in de berm terecht gekomen en vervolgens tegen twee boom aangereden. Het vermoeden bestaat dat de man gedronken had. Hij werd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten waar ook een bloedblok afgenomen werd. Het rijbewijs en kentekenbewijs van de man werden ingevorderd.

Vier mannen aangehouden voor inbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag vier mannen aangehouden op verdenking van (poging) inbraak. Een getuige had gezien dat de vier zich verdacht ophielden bij de kelderboxen van een flat aan De Kei. Niet veel later hoorde ze een dreun en zagen de mannen vertrekken. De hoofddeur van de berging stond open en een baksteen lag erbij. De melder belde onmiddellijk 1-1-2- en gaf het signalement en looprichting van de mannen aan de politie door. De vier, twee 19-jarige en twee 20-jarige mannen uit Leeuwarden, werden op de Ludinga aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Uit de kelderboxen werd niets weggenomen.

Vier personen aangehouden voor bezit vuurwapen

ACHTKARSPELEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee mannen en twee vrouwen aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van een vuurwapen. Na een tip dat op de Caspar de Roblesstrjitte een verdacht voertuig geparkeerd stond, gingen agenten ter plaatse. In het niet afgesloten voertuig vonden ze een zakje vuurwapenpatronen, een portemonnee en de sleutels van het voertuig. Kort daarna kwam een 20-jarige man uit Jelsum uit een nabijgelegen woning naar de agenten toegelopen. Hij bleek de bestuurder van het voertuig te zijn. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. In de woning waar de verdachte uitgekomen was, werd een vuurwapen gevonden dat bij de patronen hoorde. De drie aanwezigen in de woning werden ook aangehouden en voor onderzoek in het bureau ingesloten.

112Fryslan