Politieberichten van maandag 13 februari

Flessentrekker aangehouden

SINT JACOBIPAROCHIE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van flessentrekkerij. Het personeel van een horecagelegenheid aan de Oudebildtdijk waarschuwde de politie omdat de man de rekening niet kon of wilde betalen. Agenten gingen met de man in gesprek. Hij had volgens eigen zeggen geen geld om te betalen. De 51-jarige werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek al snel dat hij de afgelopen periode diverse Friese horecabedrijven had gedupeerd door de rekeningen niet te betalen. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Ruiten ingegooid

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de vernieling van drie ruiten van een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier. In de nacht van zaterdag op zondag werden drie ruiten van het pand ingegooid. Ook was geprobeerd om een deur open te breken. Namens de eetgelegenheid deed een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte.

Man aangehouden voor brandstichting

LEEUWARDEN – De politie heeft zondag aan het begin van de middag een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van brandstichting. In de nacht van zaterdag op zondag was er, na een inbraak, in een woning aan de Begoniastraat brand gesticht. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. De woning liep veel schade op. De eigenaar van de woning deed aangifte. Reden voor de politie om een nader onderzoek in te stellen. Al snel kwam de 27-jarige man als verdachte in beeld. Agenten kwamen er achter dat de man verbleef in een schuurtje aan de Koerierstersespel . Daar werd de Leeuwarder aangehouden. Hij bleek in het bezit te zijn van een doorgeladen vuurwapen. Dit wapen werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Diefstal uit woning

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een diefstal uit een woning aan de Biezenkamp. Zondag kon men de woning binnen komen omdat eentuindeur vermoedelijk niet goed was afgesloten. Eenmaal binnen werden onder andere twee laptops, een handtas met daarin portemonnee en pasjes, een rijbewijs en een mobiele telefoon gestolen. De 32-jarige bewoonster deed aangifte.

Jongeren van het ijs gehaald

TERSCHELLING – De politie heeft zondagmiddag tot twee keer toe jongeren van het ijs van de Waddenzee moeten halen. Medewerkers op de vuurtoren Brandaris waarschuwden de agenten op het eiland dat jongeren op het ijs bij de strekdam van West-Terschelling liepen. De veerboot naderde op dat moment en dat leverde zeer gevaarlijke situaties op. De agenten haalden de jongeren dan ook van het ijs.

Inbraak in woningen

WOLVEGA/SNEEK – De politie onderzoekt drie inbraken in woningen aan deDeken Scholtensstraat en De Takomst in Wolvega en de Woudvaartkade in Sneek. Zondag kwam men in de drie woningen binnen na het forceren van een ruit. Uit de woningen in Wolvega werden sieraden gestolen. In Sneek betrof de buit geld. De bewoners van de drie woningen deden aangifte.

Automobilist op de bon

HURDEGARYP – De politie heeft zondagavond een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden twee bekeuringen gegeven voor het rijden zonder rijbewijs en het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. Surveillerende agenten reden over de Rijksstraatweg. In de spiegel zagen ze een auto met hoge snelheid naderen. Bij het zien van de politieauto besloot de automobilist direct af te remmen. De man kreeg vervolgens een stopteken en een controle volgde. De 24-jarige Leeuwarder kon zich niet identificeren en daarom ging hij vrijwillig mee naar het politiebureau. Daar werd zijn identiteit vastgesteld. Al snel bleek dat de bestuurder niet een rijbewijs. Hij kreeg hiervoor dan ook bekeuring. Daarnaast kreeg hij ook nog een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Inbreker overlopen

ALDEBOARN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deVan Sminiawei. Zondagavond hoorde de 93-bewoner geluid uit de keuken komen. De kraan stond vol open en het water liep over het aanrecht. Nadat de man alles had opgeruimd, liep hij terug naar de woonkamer. Daar stond hij opeens oog in oog met een voor hem onbekende man. Bij het zien van de bewoner sloeg de inbreker op de vlucht. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd en meerdere agenten gingen opzoek naar de inbreker. Hij werd echter niet meer aangetroffen. De 93-jarige deed aangifte.

Aanrijdingen door gladheid

FRYSLÂN – De politie heeft zondagavond op diverse plaatsen in de provincie aanrijdingen afgehandeld. Deze aanrijdingen ontstonden allemaal door de plotseling opkomende gladheid. Op de A32 tussen Wolvega en Akkrum gleden in totaal zeven auto’s van de weg. Ook op de A6 nabij Lemmer, de A7 nabij Drachten en op de N31 nabij Zurich raakten auto’s van de weg. Ernstig letsel deed zich niet voor. Wel werden een automobiliste en een inzittende van één van de betrokken auto’s uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens de afhandeling van twee ongevallen op de A32 nabij Wolvega viel het de agenten op dat diverse automobilisten niet voldoende anticipeerden op de gladheid. Deze bestuurders bleven met hoge snelheid doorrijden, ondanks de vele zwaailichten. Twee van deze snelle bestuurders raakten in de slip en gleden net langs de hulpverleningsvoertuigen die op de vluchtstrook stonden. Maandagochtend deden zich geen noemenswaardige incidenten voor op de Friese (snel)wegen.

112Fryslan