Fryslân, 13-04-2009 • Politieberichten van zondag 12 april 11.00 uur t/m maandag 13 april 11.00 uur

Rottevalle: meisje mishandeld, twee verdachten aangehouden
De politie heeft maandagmorgen op de Ambachtsloane twee verdachten, een 20-jarige inwoner van Harkema en een 22-jarige inwoner van leeuwarden aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Het slachtoffer, een 21-jarige inwoonster van Rottevalle, werd samen met haar zus en vriend met de taxi na een avondje stappen in Drachten thuisgebracht. In de taxi zaten ook de drie verdachten die zich tijdens de rit zich vervelend gedroegen. In de taxi werden door de drie mannen ook vernielingen aan de hoofdsteunen gepleegd. Toen het slachtoffer door de taxichauffeur thuis was gebracht en bij hem had afgerekend, gingen zij hun woning binnen. Vervolgens stapte één van mannen uit de taxi en liep naar de woning van het slachtoffer toe. Toen vond hij het nodig om door de brievenbus in de woning van het slachtoffer te urineren. Toen het slachtoffer hier iets van zei, werd zij door de beide mannen geslagen. Beide mannen werden door de gearriveerde politieagenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. De derde verdachte was inmiddels uit het zicht verdwenen. Zijn identiteit is bekend bij de politie. Hij zal zich moeten melden op het politiebureau. De vrouw deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Bilgaardpassage die maandagmorgen plaatsvond. De daders kwamen het pand via het dak binnen. Het is nog onbekend wat er is weggenomen. De bedrijfsleider, een 46-jarige inwoner van Bolsward, deed aangifte.

Wijnjewoude: rijden zonder rijbewijs
De politie heeft zondagavond rond middernacht een 17-jarige inwoner van Wijnjewoude, proces-verbaal gegeven voor het rijden zonder rijbewijs. De agenten zagen de jongen in een auto rijden op de Merkebuorren. Toen zij hem een stopteken hadden gegeven en hem naar zijn rijbewijs vroegen, bleek hij nog maar 17 jaar jong te zijn. De jongen kreeg proces-verbaal en mocht natuurlijk niet verder rijden.

Franeker: insluiping in woning
De politie heeft een aangifte opgenomen van een 17-jarige inwoonster van Franeker in verband met een diefstal van haar tas. De diefstal vond zondagavond plaats uit een woning aan de Jan Reitsmastraat. De bewoonster was thuisgekomen en had haar tas met inhoudt op het aanrecht neergelegd en was vergeten de achterdeur af te sluiten. Toen zij even later in de keuken terug kwam, bleek de tas weg te zijn genomen.

Koudum: inbraak in bedrijf, dader gepakt
De politie heeft maandagmorgen op de Sudergoawei onder koudum, één verdachte, een 24-jarige inwoner van Workum, op heterdaad aan kunnen houden. Een getuige zag dat er bij een bedrijf aan de Onderweg werd ingebroken en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De getuige kon een goede beschrijving van de auto geven. Agenten zagen het betrokken voertuig rijden op de Sudergoawei en gaven de bestuurder een stopteken. In de auto van de verdachte troffen zij gestolen goederen aan. De verdachte is door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De auto en de gestolen goederen zijn door de agenten in beslag genomen.

Uitwellingerga: diefstal buitenboord motor
De politie onderzoekt een diefstal van een buitenboord motor, die zondagavond laat werd gepleegd aan het Greate Súdein. De dieven namen een grijze 8 PK, 2-tact Yamaha buitenboord motor mee, die achter een grijze Quicksilver rubberboot zat bevestigd. Een 63-jarige inwoner van Uitwellingerga deed aangifte

Franeker: rijden onder invloed, bloedproef
De politie heeft maandagmorgen een 18-jarige inwoner van Franeker proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van drugs. De agenten zagen de man op zijn bromscooter rijden in de Hertog van Saxenlaan. Nadat zij de man een stopteken gaven en hem naar zijn papieren vroegen en of hij ook alcohol had gedronken, verklaarde de man dat hij cocaïne had gebruikt. De bromfietser in overgebracht naar het politiebureau waar een bloedproef werd afgenomen. Naast een proces-verbaal, kreeg hij een rijverbod. Zij rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: openlijke geweldpleging, verdachten aangehouden
De politie heeft zondagavond op de Oude Koemarkt, twee verdachten aangehouden voor het mishandelen van twee inwoners van Heerenveen. De politie had een melding gekregen van een vechtpartij op de Oude Koemarkt. Ter plaatse troffen zij een 27-jarige en een 29-jarige inwoner van Heerenveen gewond op straat aan. Omstanders wisten te vertellen dat de slachtoffers door drie mannen ernstig waren mishandeld en wisten deze daders aan te wijzen. Twee verdachten, een 26-jarige en een 25-jarige inwoner van Heerenveen konden direct worden aangehouden. De derde verdachte kon, doordat het uitgaanspubliek de aanhouding bemoeilijkte, niet worden aangehouden. Zijn identiteit is bij de politie bekend. De twee verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. De slachtoffers zijn met diverse verwondingen, onder andere een zware hersenschudding, diverse kneuzingen, hoofd en schaafwonden, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De slachtoffers deden aangifte.

Gorredijk: aanrijding veroorzaken, rijden onder invloed, geen verzekering auto
De politie heeft zondagavond op de Nijewei een 58-jarige man uit Nijbeets aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en voor het onverzekerd rijden met zijn auto en voor het veroorzaken van een aanrijding. De agenten kregen een melding dat er een aanrijding had plaatsgevonden.

Getuigen hadden een klap gehoord en zagen dat de automobilist, die uit de richting van Jubbega kwam , tegen een middengeleider op de weg was gebotst. Vervolgens hadden zij gezien dat de bestuurder bijna een lantaarnpaal raakte. Zij belden direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen en bestuurder aanspraken, bleek deze alcohol te hebben gedronken. Uit onderzoek bleek, dat de auto waarin hij reed, niet verzekerd was. De man is voor ademanalyse overgebracht naar het politiebureau, waar hij 795 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De man is voor verhoor ingesloten.

Leeuwarden: vernieling van ruit van winkel, verdachte aangehouden
De politie heeft zondagavond een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor een vernieling van een winkelruit bij een bedrijf op de Voorstreek. Een getuige zag de man een ruit vernielde. Hij aarzelde geen moment en hield vervolgens een auto staande. Omdat hij geen telefoon bij zich had, vroeg hij aan de inzittenden om direct via 1-1-2 de politie te bellen. Nadat zij met 1-1-2 hadden gebeld, volgde de bestuurder in zijn auto de verdachte en gaf daarbij een goed signalement en looprichting door. Hierdoor kon de politie de man snel aanhouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Een 47-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan