Fryslân, 12-01-2009 • Politieberichten van zondag 11 januari 11.00 uur t/m maandag 12 januari 07.00 uur.

Bolsward: fietser zwaar onder invloed
De politie heeft zondagmiddag op de Skilwyk een 29-jarige inwoner van Bolsward een proces-verbaal gegeven voor het voor rijden onder invloed. De man die op zijn fiets reed, was betrokken bij een aanrijding. De fietser kwam van de G. Japicxlaan en wilde de Skilwyk oversteken. Een 26-jarige automobilist uit Pingjum die links afsloeg zag door de laagstaande zon de fietser niet. Een aanrijding was het gevolg, maar de 29-jarige raakte hierbij niet gewond. De fietser bleek onder invloed van alcohol te zijn. Na de blaastest is de man meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 1280 ug/l. De fietser kreeg een rijverbod van 17 uur en een proces-verbaal.

Nijholtpade: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagmiddag een 68-jarige inwoner van Wolvega een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed. De politie zag de man rijden op de N351. Tijdens de controle bleek de bestuurder alcohol te hebben gedronken. Na de blaastest is de man is meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hij blies hier 335 ug/l. De automobilist is vaker met de politie in aanraking is geweest in verband met het rijden onder invloed van alcohol. In overleg met de officier van justitie is het rijbewijs van de man ingevorderd. De automobilist kreeg een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie heeft een aangifte opgenomen van een 45-jarige inwoner van Leeuwarden. Op zondagmiddag werd er een inbraak gepleegd in zijn woning aan de Monsmastate. Tijdens de inbraak werd er een tv weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe men de woning is binnengekomen.

Boksum: schoorsteenbrand
De politie heeft zondagavond de brandweer geassisteerd bij het blussen van een schoorsteenbrand in een woning aan de Hegedyk. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten de woning vol rook staan. Eén van de bewoners probeerde het vuur te blussen. Omdat de woning al helemaal vol rook stond, besloten de agenten om de twee bewoners uit de woning te halen. De brandweer kwam vervolgens snel ter plaatse en die heeft de brand geblust.

Gerkesklooster: pinautomaat vernield
De politie onderzoekt de vernieling van een pinautomaat. In de nacht van zondag op maandag kregen de agenten een melding van een inbraak in een pand aan de Friese Streek. Eenmaal ter plaatse bleek dat een deel van het front van de pinautomaat was vernield. Vermoedelijk probeerde men op deze manier bij het geld van de automaat te komen. Dit slaagde natuurlijk niet omdat de automaten goed zijn beveiligd. Namens de gedupeerde bankinstelling moet aangifte worden gedaan.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor brandstichting
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van brandstichting. Surveillerende agenten kregen een melding van een brand in een rij coniferen naast een woning in de Azaleastraat. Met behulp van een brandblusser konden de agenten het vuur grotendeels blussen. De brandweer kwam ter plaatse en verrichte nog wat nabluswerkzaamheden. Tijdens het blussen spraken de agenten met een omstander. Hij wist een naam te noemen van de mogelijke brandstichter. Nadat de brandweer was vertrokken, gingen de agenten naar het huis van de mogelijke brandstichter. De agenten klopten op het raam en werden door de 19-jarige binnen gelaten. De man kwam vervolgens zelf met het verhaal dat hij een sigaret had weggeschoten in de haag, waardoor er brand was ontstaan. De 19-jarige schrok hier volgens eigen zeggen zo van dat gelijk naar huis was gegaan. De agenten besloten hierop om de man aan te houden op verdenking van brandstichting. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan

})