Maandag 12 december

Politieberichten van maandag 12 december

Dief van pallets aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft zondagmiddag een 22-jarige man uit Ureterp aangehouden op verdenking van diefstal. Door een getuige was gezien dat omstreeks 12.30 uur een man op een bouwterrein aan de Richterlaan in Drachten pallets aan het verslepen was. De melder vertrouwde het niet en alarmeerde de politie. De getuige was de verdachte, die inmiddels in zijn auto zat en in de richting van Groningen reed, gevolgd. Politie en melder kwamen met elkaar in contact zodat op de A7 ter hoogte van Leek de 22-jarige staande werd gehouden. In zijn auto werden enkele pallets aangetroffen. De man kon niet aantonen dat hij toestemming had om de pallets mee te nemen waarna hij werd aangehouden. Op het bureau is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Inbrekers aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft zondagmiddag op een terrein van een bedrijf aan De Werf een 30-jarige inwoner van Joure, een 41-jarige inwoner van Heerenveen en een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Een machinist van een trein zag naast het spoor een aantal fietsen liggen. Hij vertrouwde dit niet en waarschuwde vervolgens de politie. Eenmaal aangekomen op de locatie zagen de agenten een man lopen. Bij het zien van de politie verstopte hij zich. Het complete terrein werd door agenten afgesloten. Vervolgens kwam een agent met zijn politiehond ter plaatse. Na een zoektocht, waarbij overigens de politiehond niet werd ingezet, werden de drie mannen gevonden. Ze hadden zich verstopt achter een grote container op het terrein. Naast het trio lag een tas met daarin gereedschap dat gebruikt kan worden om in te breken. De drie werden aangehouden en de tas met gereedschap werd in beslag genomen. Dit gebeurde ook met de fietsen die naast het treinspoor lagen. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden na veroorzaken aanrijding

BEETGUM – De politie heeft zondagmiddag na een aanrijding een 54-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder verleende op de Westergoawei, de N383, geen voorrang aan een 59-jarige automobilist uit Leeuwarden en een aanrijding was dan ook het gevolg. Beide bestuurders werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De verwondingen van de twee vielen mee. De 54-jarige werd aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol had gereden. Bij hem werd een bloedproef afgenomen. Vervolgens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Explosief zorgt voor veel schade

DRACHTEN – De politie onderzoekt de vernieling van een sportschool aan de Melkkelder. Zondagavond omstreeks 20.45 uur hoorden buurtbewoners een harde knal. Al snel bleek dat zes ruiten van de sportschool waren gesneuveld. Er kwam rook uit het gebouw en in het plafond was een waterleiding gesprongen. Naast de politie kwam ook de brandweer ter plaatse. De elektriciteit en het water werden afgesloten om verdere schade te voorkomen. Uit het eerste onderzoek van de politie blijkt dat er vermoedelijk een explosief, al dan niet vuurwerk, in het gebouw is gegooid. Door de knal ontstond veel schade. De eigenaar van de sportschool moet nog aangifte doen.

Met auto tegen lantaarnpaal

DRACHTEN – De politie heeft zondagavond een aanrijding onderzocht op de Raai. Een 55-jarige automobilist uit Oosterwolde was daar met zijn auto tegen een lantaarnpaal gereden. De bestuurder werd ter plaatse onderzocht door het ambulancepersoneel. Van letsel bleek geen sprake. Wel hadden de agenten het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de automobilist 460 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens moet de man de veroorzaakte schade vergoeden.

Aanhouding voor huiselijk geweld

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in een woning in de wijk De Wiken een 36-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor huiselijk geweld. De Drachtster had zijn partner mishandeld en vervolgens ernstig bedreigd. Surveillerende agenten hielden de man aan. De Drachtster, die zwaar onder invloed van alcohol was, werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast zal hij vermoedelijk een huisverbod van tien dagen krijgen.

Rijden onder invloed

SUDWEST FRYSLAN/BOARNSTERHIM – Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân heeft zondagavond op diverse plaatsen in de gemeenten Sudwest Fryslân en Boarnsterhim op rijden onder invloed gecontroleerd. Daarbij werd drie keer proces-verbaal opgemaakt, één bestuurder moest ook zijn rijbewijs inleveren. Op de Goaijengeamieden in Goënga blies een 28-jarige automobilist uit de gemeente Sudwest Fryslân 515 ug/l, goed voor een proces-verbaal en een rijverbod van vijf uur. Op dezelfde weg blies een 25-jarige automobilist 375 ug/l. Ook deze bestuurder kreeg proces-verbaal en daarnaast een rijverbod van drie uur. Op de Wiersterwei in Tersoal passeerde een 25-jarige automobilist uit Poppenwier de alcoholcontrole. Hij blies 605 ug/l. Naast een proces-verbaal moest hij zijn rijbewijs inleveren en kreeg hij een rijverbod van zes uur. Daarnaast wordt hij aangemeld voor de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) en de man komt in aanmerking voor een alcoholslot.

EMA

Een educatieve maatregel alcohol en verkeer (EMA) is een verplichte cursus voor iedereen die achter het stuur wordt aangetroffen met een promillage tussen 1,3 en 1,8. De cursus wordt gegeven door het CBR en bestaat uit een voorgesprek en drie cursusdagen. Wie niet aan de cursus meedoet of het cursusgeld niet betaalt is het rijbewijs kwijt. Het CBR verklaart het rijbewijs dan ongeldig. De overtreders moeten zelf de kosten van ruim € 700 betalen.

Inbraak in winkel

BURGUM – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan De Markt. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een vitrine geforceerd. Daaruit werden enkele mobiele telefoons weggenomen. De telefoons betroffen allemaal dummies, dus de inbreker(s) kan daar vrijwel niets mee. Een 43-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte.

Inbraak in sporthal

ACHLUM – De politie onderzoekt een inbraak in een sporthal aan de U.P.Draismastraat. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden de sigaretten- en een geldwisselautomaat opengebroken. De inhoud werd buitgemaakt. Door de inbraak ontstond een grote ravage. De forensische opsporing doet nader sporen onderzoek.

Vrouw aangehouden voor vernieling

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 40-jarige inwoonster van Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling. De vrouw had eerder die nacht een ruit van een woning aan de Margrietstraat ingegooid. Toen de agenten arriveerden stond de 40-jarige nog voor de woning. Ze bekende de vernieling en werd daarom aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woningen

BEETGUMERMOLEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Holwortel in Leeuwarden en in de J.H van Aismawei in Beetgumermolen. In de woning aan de Holwortel werd zondag overdag ingebroken. Daar kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een groot geldbedrag weggenomen. De 69-jarige bewoonster deed aangifte. In de nacht van zondag op maandag werd ingebroken in de woning in Beetgumermolen. Men kwam binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een laptop weggenomen. De 62-jarige bewoner deed aangifte.

Gelegenheid maakt de dief

De politie heeft een speciaal woninginbrakenteam opgericht dat zich specifiek bezighoudt met het opsporen van woninginbrekers. Maar ook de inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op uw computer, laptop, smartphone of ipad om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website [url]www.keurmerkveiligwonen.nl/consument[/url] leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar [url]www.123inbraakcheck.nl[/url] en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Rijbewijzen ingevorderd na het rijden onder invloed

VEENKLOOSTER/KOLLUMERZWAAG – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag de rijbewijzen van een 30-jarige automobilist uit Kollumerzwaag en een 19-jarige automobilist uit Kollumerzwaag ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de 30-jarige bestuurder op de Muntsewei in Veenklooster een stopteken. Na controle hadden de agenten het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de bestuurder 900 ug/l. Goed voor een rijverbod van elf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Ook deze bestuurder komt in aanmerking voor het alcoholslot. Later die nacht werd de 19-jarige beginnend bestuurder op Pieter Postmastrjitte gecontroleerd. Hij blies 390 ug/l. Het rijbewijs van deze beginnend bestuurder werd eveneens ingevorderd. Daarnaast werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt en kreeg ook deze bestuurder een rijverbod.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan