Politieberichten van maandag 12 april.

Verlaten plaats na verkeersongeval
APPELSCHA – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Appelscha. Deze bestuurder was eerder die middag betrokken bij een aanrijding op de Vaart Zuidzijde waarbij een raam van een pand was geraakt. Daarna was de bestuurder doorgereden. Op basis van het signalement en kentekengegevens van een getuige kon de politie de man op zijn woonadres achterhalen. Hij werd daar aangehouden. Op het politiebureau werd een ademanalyse afgenomen met 675 ug/l als resultaat. Bij navraag bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het verlaten plaats na ongeval en voor een invordering van het rijbewijs.

Diefstal van kabels
SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een stuk kabel, vermoedelijk koper vanaf een flatgebouw aan de Morrahemstraat. Zondagmiddag meldde een bewoonster van de tegenoverliggende flat dat zij zag dat een man de brandtrap beklom. Toen de meldster uit het raam keek zag zij dat deze man een stuk kabel doorknipte. Dit deed hij meerdere malen waarna hij de stukken in zijn binnenzak stak en wegliep in de richting van het IJlsterplein. De politie werd gealarmeerd en heeft op basis van het signalement een zoekslag gemaakt. De verdachte werd niet aangetroffen. De woningbouwvereniging moet nog aangifte doen.

Alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. In drie gevallen was zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]18.53 uur, Goaijengeamieden in Goenga, 24-jarige man uit Sibrandabuorren, 935 ug/l, rijverbod van 13 uren, betrof beginnend bestuurder;
00.48 uur, De dolle in Triemen, 24-jarige man uit Kollumerzwaag, 540 ug/l, rijverbod van 7 uren, betrof beginnend bestuurder;
02.04 uur, Nijtap in Drachten, 26-jarige man uit Oudega (Smallingerland), 710 ug/l, rijverbod van 8 uren.[/bullets]

112Fryslan