Politieberichten van maandag 11 oktober.

Politie Fryslân lanceert campagne [url=http://www.politie.nl/Friesland/Nieuws/politiefryslnlanceertcampagne112daarpakjeookdrankrijdersmee.asp]’1-1-2 Daar pak je ook drankrijders mee’.[/url]

Man aangehouden voor bedreiging
LEMMER – De politie heeft zondagavond bij een horecagelegenheid aan de Plattedijk een 66-jarige man uit Siegen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man wilde de bar verlaten, maar kon niet meer goed op zijn benen staan. Een medewerker hielp hem om buiten te komen. Ineens pakte de man een mes uit zijn zak en begon hiermee te zwaaien. Na het zwaaien struikelde de man en viel hij achterover. De medewerker kon het mes veilig stellen en belde de politie. Deze heeft de man aangehouden en voor nader onderzoek in het bureau ingesloten.

Hennepkwekerij ontmanteld
HARLINGEN – De politie heeft zondagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld in de tuin van een woning aan de Abraham Kuyperstraat. Naar aanleiding van een tip ging de politie ter plaatse. In de tuin troffen zij de bewoners, een 30-jarige man en een 23-jarige vrouw, die de weedplanten aan het toppen waren. Zij hadden inmiddels al tientallen gevulde zakken bij zich liggen van de zeven grote planten die in de tuin stonden. Omrin heeft de planten vernietigd. Tegen de man en vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
KOLLUMERPOMP – De politie heeft zondagmiddag op de Kwelderweg het rijbewijs ingevorderd van een 28-jarige man uit Bolsward. De man reed met een snelheid van 137 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen gewond na ongeval
SNEEK – De politie heeft zondagmiddag een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Stadsrondweg-zuid waarbij twee mannen gewond geraakt zijn. Om nog onbekende reden was de auto van de slachtoffers in het water geraakt. De 20-jarige chauffeur uit Sneek was door omstanders uit het water gehaald. De 20-jarige passagier uit Leeuwarden was zelf uit auto geklommen. Beide mannen werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Hier werd bij de chauffeur een bloedproef afgenomen. Duikers van de brandweer hebben gecontroleerd of er nog meer slachtoffers waren, maar dit was niet het geval.

Rijbewijs ingevorderd dronken snorfietser
DRACHTEN – De politie heeft zondagmiddag op de Lange West het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige snorfietser uit Drachten. De beginnend bestuurder werd tijdens een controle aangehouden en overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies de man 965 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Pizzakoerier overvallen
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond een onderzoek ingesteld naar een overval op een pizzakoerier in de Esdoornstraat. Het 16-jarige slachtoffer moest in de straat een bestelling afleveren, maar bij het opgegeven adres deed niemand open. Vanaf de kruising Kanaalweg met de Schieringerweg kwamen drie mannen aanlopen. Een van de mannen greep de koerier bij zijn keel en er werd geroepen dat hij alles moest afgeven. Het slachtoffer gaf zijn portemonnee af en liet de bestelling vallen. Hierna moest hij weglopen en niet omkijken. Hij liep terug naar de pizzeria aan de Oostergrachtswal en belde de politie. Van de daders, drie mannen van ongeveer 1.80 meter in donkere kleding met capuchons, ontbreekt ieder spoor. De politie roept getuigen op die tussen 22.00 en 22.15 uur bijzonderheden hebben gezien om zich via 0900-8844 te melden. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Twee mannen aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN/HARLINGEN – De politie heeft zondagavond in Harlingen een man en een vrouw aangehouden die ervan verdacht worden eerder die avond in de Robinsonstraat een mishandeling gepleegd te hebben. Een 44-jarige man uit Leeuwarden had gemeld dat een vrouw bij hem thuis aangebeld had en gevraagd of de auto voor zijn woning van hem was. Zij gaf aan hier tegenaan gereden te zijn. Bij de auto aangekomen werd hij met een zwaar voorwerp tegen zijn achterhoofd geslagen. Het slachtoffer werd met verwondingen aan zijn hoofd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Een getuige had het kenteken van de auto gezien waarin twee van de daders weggereden waren en doorgegeven aan de politie. Niet veel later werd deze auto in Harlingen gesignaleerd en konden een 26-jarige man uit Leeuwarden en een 16-jarige vrouw uit Harlingen aangehouden worden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Burgernetactie na vermissing
MINNERTSGA – De politie heeft zondagavond samen met 68 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een 13-jarige inwoner van Minnertsga die door zijn moeder als vermist was opgegeven. De jongen had zondagochtend vroeg zijn ouderlijke woning verlaten. Toen hij ’s avonds nog niet was teruggekeerd besloot zijn moeder de politie te waarschuwen. De centralist van de Meldkamer Fryslân startte hierop een Burgernetactie. Samen met 68 Burgernetdeelnemers keken agenten uit naar de jongen. Eén van de Burgernetdeelnemers vond de jongen. Hij werd dan ook weer snel herenigd met zijn ongeruste moeder.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan De Ruyterweg. Men is hier overdag via een raam binnengekomen, waarna een kluis met contant geld en waardevolle papieren weggenomen werd. Een 24-jarige vrouw uit Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden na mishandeling
JOURE – De politie heeft zondagavond een 37-jarige man uit Echten aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 60-jarige man uit Zaandam had de politie gebeld nadat hij op het verkeersplein bij de Sewei meerdere vuistslagen in zijn gezicht en een karatetrap tegen zijn lichaam gekregen had. Aanleiding was waarschijnlijk het rijgedrag van het slachtoffer dat de verdachte niet aanstond. Kort daarvoor had de verdachte op de snelweg het slachtoffer eerst rechts ingehaald, gevolgd door een aantal andere vreemde verkeersmanoeuvres. Het slachtoffer was na de mishandeling naar een parkeerterrein gereden waar hij in elkaar zakte. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Naar aanleiding van het kenteken van de verdachte, werd deze opgespoord en uitgenodigd op het bureau. Hier werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan