Maandag 11 juli

Politieberichten van maandag 11 juli

Diefstal sloep

GROU – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een sloep. De 71-jarige eigenaar uit Tolbert ontdekte zondag dat zijn sloep in de periode tussen 26 juni en 10 juli was weggenomen uit een boothuis aan de Gardejagerswei. Het gaat om een blauwe sloep genaamd No Teb van het merk ANTARIS 630. De gehele sloep is voorzien van een dikke kabelaring en een donkerblauwe kap/tent.

Er wordt nog aangifte gedaan.

Getuigen ongeval gezocht

JOURE – De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval dat vrijdag rond 18.00 uur plaatsvond op De Finne. Een 16-jarige man fietste over de Finne in de richting van de E.A. Borgerstraat toen hij door een auto werd ingehaald. De fietser schrok hiervan, waardoor hij een stuurbeweging naar rechts maakte en met zijn voorwiel tegen de stoeprand reed. De man vloog over de kop en kwam op zijn mond op het wegdek terecht. Hierdoor verloor hij twee tanden. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. De politie is op zoek naar de bestuurder van de auto of getuigen die meer over dit ongeval kunnen vertellen. U kunt hiervoor contact opnemen via 0900-8844.

Auto gestolen

WORKUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een zwarte BMW X6 met het Duitse kenteken VIE-MH974. De auto stond geparkeerd op het parkeerterrein van een jachthaven aan de Suderseeleane en moet tussen zondag 9.00 en 13.00 uur weggenomen zijn.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

DRACHTEN – De politie heeft zondagmorgen rond 11.30 uur op de Waldwei het rijbewijs ingevorderd van een 62-jarige man uit Stadskanaal. De man reed hier 157 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Motorrijder onderuit

BERLIKUM – De politie heeft zondagmiddag een eenzijdig verkeersongeval op de Bitgumerdyk afgehandeld waarbij een 51-jarige inwoner van Metselawier gewond raakte. De motorrijder ging door onbekende oorzaak in een bocht onderuit en kwam naast de weg ten val. Met klachten aan zijn schouder werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Zeilbootje omgeslagen

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij de hulpverlening nadat een 57-jarige inwoner van Leeuwarden in het water terecht was gekomen. De man sloeg omstreeks het middaguur door onbekende oorzaak met zijn zeilbootje om op het water aan de Suder Stienplaat. Een andere schipper zag het gebeuren en zwom naar de man toe. Hij probeerde al meerdere malen in zijn bootje te klimmen, maar dit lukte niet en hij zakte steeds verder het water in. De vrouw van de schipper alarmeerde 1-1-2 en riep een andere bootje aan. Door het uitgooien van een touw kon het slachtoffer vanuit het water de aanlegsteiger opgetild worden waarna de reanimatie werd gestart. De brandweer en de hulpdiensten arriveerden en namen de reanimatie over. Tevens kwam de traumahelikopter ter plaatse. De 57-jarige is vervolgens per boot naar de andere kant van het water gebracht waar hij per ambulance voor nader onderzoek is overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Ongeval met ponywagen

TERWISPEL – De politie heeft zondagmiddag een eenzijdig ongeval op de Alde Dyk afgehandeld. Een 51-jarige man uit Terwispel reed met zijn 51-jarige vrouw op een wagen toen hun pony door onbekende reden overstuur raakte en er vandoor ging. Beide opzittenden werden van de wagen geslingerd. De man kwam met de schrik vrij. Zijn vrouw werd met letsel aan haar gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De pony bleek thuis in de stal te staan.

Aanrijding motor en auto

HARKEMA – De politie heeft zondagmiddag een onderzoek ingesteld naar een ongeval dat rond 12.30 uur op de Betonwei plaatsvond. Een 28-jarige automobilist uit Leek reed in de richting van Twijzel en wilde rechts afslaan naar Harkema. Achter hem reed een 44-jarige motorrijdster uit Bakkeveen. Opeens besloot de 28-jarige bestuurder linksaf in de richting van Drachten te willen rijden. De motorrijdster kon de auto niet meer ontwijken en raakte het voertuig in de flank. Hierdoor kwam zij ten val. De automobilist is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De motorrijdster ging met klachten aan haar knie eveneens per ambulance naar Nije Smellinghe. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Inbreker vlucht dak op

HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een pand aan de Leeuwarderstraatweg. Rond 14.45 uur zag een getuige dat twee mannen daar een inbraak pleegden en alarmeerde via 1-1-2 de politie. De melder kon een signalement van de daders en het kenteken van het voertuig waarin zij waren vertrokken, doorgeven. Het voertuig stond op naam van een bewoner van een woning aan de Sponturf in Heerenveen. Agenten gingen ter plaatse en zagen het voertuig, met een nog verhitte uitlaat op de oprit staan. Er werd opengedaan en agenten verzochten te spreken met de eigenaar van de auto. Hierop zagen de agenten dat iemand wegvluchtte. Dit bleek een 28-jarige Heerenvener te zijn die op het dak was gaan zitten. Er werd telefonisch contact met hem gezocht. Inmiddels was hij naar de schoorsteen op de nok van de woning geklommen. Familieleden en de politie probeerden hem te bewegen van het dak af te komen. De 28-jarige bleef op het dak zitten en ging vervolgens op de schoorsteen aan de zuidzijde staan. In de daarop volgende drie kwartier werd door de hulpdiensten en de familieleden intensief geprobeerd hem naar beneden te krijgen. De situatie werd kritieker nadat bleek dat de man GHB had ingenomen. Tevens had hij zijn telefoon en andere persoonlijke zaken naar beneden gegooid. Hij gaf aan dat hij het niet meer zag zitten. De brandweer had inmiddels aan beide zijden van het woningblok springkussens geplaatst. De wijk werd ruim afgezet omdat het incident veel kijkers aantrok. De man liep ondertussen over het dak, van de ene naar de andere schoorsteen. Regelmatig ging hij liggen en dreigde naar beneden te vallen. Uiteindelijk gebeurde dit ook. Omstreeks 16.55 uur viel hij op het platte dak van de woning. Hulpdiensten waren direct aanwezig en konden hem eerste hulp verlenen. Met behulp van een hoogwerker werd hij van het dak gehaald en per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Zondagavond werd bekend dat de 28-jarige aan de val een heupfractuur had overgehouden en hij in het ziekenhuis was opgenomen. Na ontslag uit het ziekenhuis zal hij op last van de officier van justitie buiten heterdaad worden aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in naar de inbraak en de tweede betrokken verdachte. Deze werd niet meer aangetroffen. Uit het pand werd een geldlade weggenomen. De technische recherche heeft in het pand een sporenonderzoek ingesteld.

Man aangehouden voor bedreiging

APPELSCHA – De politie heeft zondagmiddag op de Vaart een 50-jarige man uit Appelscha aangehouden op verdenking van bedreiging. Een 42-jarige man uit Appelscha had de politie gebeld nadat hij en zijn vrouw door de verdachte bedreigd waren. De man stond op het pad naast hun tuin en schold hen om onduidelijk reden uit en dreigde hun woning in brand te steken. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek in het bureau aangesloten. De 42-jarige deed aangifte.

Bestuurder onder invloed

DE WESTEREEN – De politie heeft zondagavond aan de Noarder Stasjonstritte het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige inwoonster van De Westereen. Door getuigen was gezien dat de vrouw samen met een 55-jarige plaatsgenoot bij het verlaten van een parkeerplaats een ander voertuig raakte. Het kenteken werd genoteerd en agenten gingen naar de woning van de vermoedelijke bestuurder. Uit de verklaring van de 55-jarige man bleek dat beide personen hadden gereden en dat zij beiden alcohol hadden genuttigd. Na hun bezoek aan een eetgelegenheid waren zij samen op de bestuurdersstoel gaan zitten en achteruit gereden. Dit had de aanrijding tot gevolg. Op het politiebureau werd bij beiden een ademanalyse afgenomen. De 55-jarige man blies 555 ug/l en de vrouw 640 ug/l. Bovendien was de vrouw niet in het bezit van een rijbewijs B waarna haar bromfietsrijbewijs (AM) werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het verlaten plaats na ongeval.

Bestelbus uitgebrand

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brand in een bestelbus die zondagavond op het Pilotenspel in een parkeervak geparkeerd stond. Een getuige hoorde rond 23.15 uur een ontploffing, waarna hij zag dat er rook onder de motorkap van de bus vandaan kwam. De brandweer was snel ter plaatse maar de bus moest, nadat deze geblust was, afgevoerd worden. De politie gaat uit van brandstichting.

Drie mannen aangehouden na ongeval

HARLINGEN – De politie heeft zondagavond rond 19.45 uur drie mannen aangehouden op verdenking van verlaten plaats ongeval en rijden onder invloed. De mannen, een 25-jarige man uit Franeker, een 28-jarige man uit Tzum en een 27-jarige man uit Dronrijp, waren op de Ludingaweg met een auto op de kop in de sloot terecht gekomen. Volgens een getuige gingen ze er bij het zien van de politie vandoor. Het vermoeden bestaat dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. De drie werden aangehouden, een vierde was al verdwenen. Het is nog onduidelijk wie de bestuurder van het voertuig was. De drie mannen mochten na verhoor het bureau weer verlaten.

Rijbewijs ingevorderd

NOORDWOLDE – De politie heeft zondagavond rond 20.10 uur het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Noordwolde. Tijdens een controle bleek de man onder invloed van alcohol te zijn. Op het bureau blies hij 665 ug/l. Goed voor een rijverbod van 7 uur. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan