Politieberichten van maandag 11 april.

Jongen krijgt bekeuring na rijden in auto
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op de Harlingerstraatweg een 17-jarige inwoner van Hallum betrapt tijdens het rijden in een auto. De jongen passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 112 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken volgde een controle. De jongen kon geen rijbewijs overhandigen en kon zich ook niet legitimeren. Agenten wilden de jongen dan ook naar het bureau brengen om daar zijn identiteit vast te kunnen stellen. Al snel bekende de jongen dat hij nog maar 17 jaar was en dus niet over een rijbewijs beschikte. Hiervoor werd dan ook proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Tevens kreeg hij bekeuring vanwege de snelheidsovertreding.

Visser bekeurd
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend op Het Wijd een 19-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd voor het vissen met drie hengels en levend aas. Agenten kwamen naar aanleiding van geluidsoverlast ter plaatse en troffen de Leeuwarder aan. Hij had de gehele nacht daar samen met een vriend gevist op karper. Daarbij was nogal wat geluidsoverlast geweest. Buurtbewoners hadden dan ook geklaagd bij de politie. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidovertredingen
FRYSLAN – De politie heeft zondag de rijbewijzen van drie motorrijders en één automobilist ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte, snelheid en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zondagmiddag, 15.00 uur, Anne Vondelingweg in Leeuwarden, een 24-jarige motorrijder uit Leersum. De motorrijder reed 137 kilometer per uur, terwijl 70 kilometer was toegestaan;
Zondagmiddag, 16.15 uur, Weper nabij Oosterwolde, een 25-jarige motorrijder uit Groningen. De motorrijder reed 141 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer was toegestaan;
Zondagmiddag, 17.00 uur, A31 nabij Sexbierum, een 40-jarige automobilist uit Leeuwarden. De automobilist passeerde een snelheidcontrole met de lasergun met 171 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer is toegestaan;
Zondagmiddag, 17.15 uur, Weper nabij Oosterwolde, een 40-jarige motorrijder uit Appelscha. De motorrijder reed 138 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer was toegestaan.[/bullets]

Na een stopteken werden de rijbewijzen ingevorderd. Tevens werd tegen de vier proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding voor verboden wapenbezit
DOKKUM – De politie heeft zondagavond een 23-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Bij de politie was een melding binnen gekomen dat op de Hogepol een auto zou staan met daarbij drie mannen. Eén van de mannen zou een zwaar wapen bij zich dragen. Niet veel later bleken de mannen een horecagelegenheid aan de Markt binnen te zijn gegaan. Agenten namen geen enkel risico en lieten de bezoekers één voor één de horecagelegenheid uitkomen. Vervolgens werd een ieder gecontroleerd. In de horecagelegenheid en bij de gefouilleerde bezoekers werden geen wapens aangetroffen. In de auto van de 23-jarige man uit Twijzelerheide vonden de agenten een groot sinaasappelkanon. Het wapen en de auto van de man werden in beslag genomen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
BOLSWARD – De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Bolsward ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Surveillerende agenten kwamen de man tegen op de Snekerpoort. De bestuurder viel op vanwege zijn hoge snelheid. Agenten wilden hem controleren en reden achter de man aan. Hij kreeg een stopteken, maar negeerde dit echter. Tijdens zijn vluchtpoging ontstond er gevaar voor het overige verkeer. Zou moest een voetganger aan de kant springen om niet aangereden te worden. Uiteindelijk stopte de automobilist voor zijn woning aan de Lonjeflat. De man werd in zijn woning aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd na verhoor proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd vanwege gevaarlijk rijgedrag. Later die avond mocht de Bolswarder het bureau weer verlaten.

Gezochte Pool aangehouden
OLDEHOLTPADE – De politie heeft zondagavond een 37-jarige Poolse man aangehouden. De Pool werd gezocht door de autoriteiten uit zijn land vanwege criminele activiteiten en stond door Interpol internationaal gesignaleerd. Een inwoner van Oldeholtpade had een aantal Polen door het dorp zien lopen. Hij vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. De agenten kwamen ter plaatse en op de Hoofdweg zagen ze een geparkeerde auto staan. De inzittenden werden gecontroleerd en toen werd duidelijk dat één van de inzittenden internationaal gesignaleerd stond. De 37-jarige man werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij ingesloten.

Rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 28-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid over de Stationsweg reed. Na een stopteken volgde er een controle. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 755 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

112Fryslan