Politieberichten van maandag 10 september


Brom- en snorfietsencontrole

LEEUWARDEN- De politie heeft de afgelopen week op diverse plaatsen in de stad brom- en snorfietsencontroles uitgevoerd. In 15 gevallen hadden de bestuurders van brom- en snorfietsen geen rijbewijs. Acht bestuurders reden onder invloed van alcohol. In een aantal gevallen bleek het alcoholpercentage zo hoog te zijn, dat het rijbewijs moest worden ingevorderd. In vier gevallen bleek de constructiesnelheid van de voertuigen te hoog te liggen. Daarnaast werden bekeuringen uigeschreven voor overige verkeersovertredingen zoals het rijden zonder helm. De komende periode volgen meer van deze controles.

Diefstal buitenboordmotoren

SNEEK/OPPENHUIZEN- De politie stelt een onderzoek in naar twee diefstallen van buitenboordmotoren. In Sneek werd van een boot die lag afgemeerd aan de Lemmerweg een zwarte Mercury buitenboordmotor, type langstaart, 6 pk, weggenomen. Dit moet zijn gebeurd tussen donderdag 7 september en zondag 9 september. In Oppenhuizen werd van een boot die afgemeerd lag aan de De Bou, een Yamaha buitenboordmotor, type 6 CWH, grijs van kleur gestolen. Beide eigenaren deden aangifte.

Fietser gewond na val

LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmiddag rond 12.15 uur op de Okkingastate een ongeval afgehandeld. Tijdens een fietstocht kwam een 57-jarige inwoner van Gytsjerk ten val. De man raakte gewond aan zijn hoofd en benen. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Inbraak woning

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Knobben. De woninginbraak vond in de nacht van zaterdag op zondag plaats. Zondagmorgen werd duidelijk dat de daders een deur hadden geforceerd om de woning binnen te komen. Uit de woning werden drie televisies, een spelcomputer en sieraden weggenomen. Een 39-jarige inwoonster van Drachten deed aangifte.

Acht schapen door hond verwond

EASTERMAR- De politie onderzoekt de vernieling van acht schapen in een weiland aan de Joerelaan. Een getuige zag zondagochtend dat een man zijn hond door bedrading van het afgerasterde weiland stuurde. Daar liepen een groot aantal schapen. Acht schapen werden door de hond gebeten waarvan één schaap ernstige diepe bijtwonden opliep. Nadat de man zijn hond terug had geroepen ging hij in een auto er vandoor. Een 53-jarige inwoner van Boelenslaan deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging

JOURE- De politie heeft zondag rond 12.00 uur een 32-jarige inwoner van Terband aangehouden op verdenking van bedreiging. De man drong de achtertuin van zijn 25-jarige ex-vrouw binnen. De vrouw laag daar op dat moment te zonnen. De inwoonster van Joure werd door de man met de dood bedreigd waarna zij de politie waarschuwde. De 32-jarige werd even later in de Marie Louisestraat door de agenten aangetroffen. Daar werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem wordt het protocol huiselijk geweld opgestart en daarnaast is er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De 25-jarige vrouw deed aangifte.

Matroos valt in ruim

HARLINGEN- De politie heeft zondagmorgen het ambulancepersoneel geassisteerd bij de afhandeling van een bedrijfsongeval in een scheepsruim van een schip die lag afgemeerd in de haven aan de Lange Lijnbaan. Een Filippijnse matroos (leeftijd onbekend) was bezig met verfwerkzaamheden. Hij deed dit vanuit een bakje. De ketting van de bak brak en de matroos viel acht meter naar beneden in het ruim. Het slachtoffer werd met rug-, been- en nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De Arbeidsinspectie doet nog nader onderzoek.

Twee gewonden bij aanrijding

SIEGERSWOUDE- De politie heeft zondagmiddag op de Bremerwei rond 15.15 uur een frontale aanrijding afgehandeld waarbij twee personen gewond raakten. Een 46-jarige automobilist uit Eén (Dr) zag door de lage stand van de zon een tegenligger niet. Hierdoor botsten beide auto’s frontaal tegen elkaar. Hierbij raakten een 43-jarige automobilist uit Waskemeer en een 16-jarige inwoner van Eén, die als passagier in de auto van zijn vader zat, gewond. In eerste instantie leek het er op dat één van de inzittenden van de auto bekneld zat. Daarom werd naast de ambulance en de politie ook de brandweer van Ureterp gealarmeerd. Echter bleek van een beknelling geen sprake. Beide gewonden werden met schouder- en borstklachten per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval gedaan. De Bremerweg werd voor alle verkeer afgezet. Omstreeks 17.15 uur kon de afzetting worden opgeheven.

Drie gewonden na aanrijding

MAKKUM – De politie heeft zondag aan het einde van de middag een aanrijding tussen een 17-jarige bromfietser uit Pingjum en een 16-jarige fietser, alle twee woonachtig in Pingjum, afgehandeld. De bromfietser, met achterop een 16-jarige inwoner van Witmarsum, wilde de fietser inhalen. Hij raakte echter het achterwiel van zijn fietsende plaatsgenoot en daardoor kwamen zowel de fietser als bromfietser ten val. Alle drie jongens raakten gewond en werden daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bromfietser en zijn passagier mochten na behandeling het ziekenhuis verlaten. De 16-jarige fietser werd met letsel aan zijn heup opgenomen in het ziekenhuis.

Inbraak in school

LEEUWARDEN – De politie onderzoent een inbraak in een school aan de Wilaarderburen. Zondagavond werd een ruit van één van de lokalen met een steen ingegooid. Vervolgens werd een computer weggenomen. Namens de school deed een 55-jarige inwoner van Hurdegaryp aangifte.

Negen auto’s bekrast

HEERENVEEN – De politie onderzoekt de vernieling van negen geparkeerde auto’s in de Scholeksterstraat. Tussen vrijdagmiddag 16.00 uur en zaterdagochtend 11.00 uur werden de negen auto’s met een scherp voorwerp bekrast. Eén van de eigenaren ontdekte de schade aan zijn auto en zag vervolgens dat meer auto’s in de straat beschadigd waren. Alle eigenaren gaan komende week aangifte doen bij de politie.

Diefstal boot en buitenboordmotoren

EARNEWALD- De politie onderzoekt de diefstallen van een boot en een buitenboordmotor. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een rode Zodiac rubberboot met console buitgemaakt. Zaterdag werd de boot, die kennelijk door de geschrokken dieven stuurloos in het water was achtergelaten, in de omgeving van Earnewâld aangetroffen. Zondag werd verder een diefstal van een Yamaha 8pk (2-takt) ontdekt. De motor zat achter een boot die lag afgemeerd in de jachthaven aan de Feantersdyk. De diefstal vond plaats tussen woensdag 5 september en zaterdagnacht 8 september. De eigenaren deden aangifte. De politie ziet de afgelopen week een toename van het aantal diefstallen van buitenboordmotoren in Fryslân. Het advies is dan ook om de buitenboordmotor na een vaartocht achter de boot weg te halen. Is dit niet mogelijk neem dan voldoende preventiemaatregelen om eventuele diefstal te voorkomen. Daarnaast roept de politie een ieder op om bij verdachte situaties op en rondom het water direct 1-1-2 te waarschuwen. Met een goede omschrijving van de dader(s) en hun voer- of vaartuig kan de politie snel in actie komen om hen aan te houden.

Dronken Bolswarder aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond laat op het busstation aan het Stationsplein een 57-jarige inwoner van Bolsward aangehouden voor openbare dronkenschap. De man had eerder die avond in een bus van een vervoersmaatschappij geürineerd. De buschauffeur accepteerde dit gedrag niet en waarschuwde de politie. Toen agenten arriveerden lag de man laveloos in berm naast de bus. Met moeite konden ze een gesprek voeren met de zwaar beschonken Bolswarder. Gezien zijn toestand besloten de agenten om de man ter ontnuchtering in te sluiten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor openbare dronkenschap. Tevens zal een arts van de GGZ de man in de loop van maandag beoordelen.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan