Politieberichten van maandag 1 oktober

Drie mannen aangehouden voor heling

BOELENSLAAN – De politie heeft zaterdagochtend een 33-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. Niet veel later werden ook een 70-jarige inwoner van Boelenslaan en een 53-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten kregen een melding van diefstal van fietsen bij een bushalte in Sumar. Volgens de melder zou een bestelauto met daarin de fietsen net zijn weggereden. Agenten stelden een onderzoek in en uiteindelijk werd de auto aangetroffen bij een woning aan de Spekloane in Boelenslaan. In het voertuig werden twee fietsen aangetroffen. De 33-jarige man verklaarde tegenover de agenten dat hij zojuist had gereden. Reden genoeg om hem aan te houden. In en rondom de woning stonden meerdere fietsen. Ook vonden de agenten een boodschappen tas vol met mobiele telefoons en opladers. Omdat het sterke vermoeden bestond dat zowel de fietsen als de mobiele telefoons van diefstal afkomstig waren, werd ook de 70-jarige bewoner aangehouden. In de woning bleek ook nog een 53-jarige inwoner van Drachten aanwezig te zijn. Hij werd eveneens aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Alle fietsen en mobiele telefoons werden voor nader onderzoek in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de drie mannen proces-verbaal opgemaakt. Ze mochten zondag in de loop van de dag het politiebureau weer verlaten.

Diefstal en vernieling boten

OOSTERZEE – De politie onderzoekt de vernieling van acht afgemeerde boten. In de nacht van zaterdag op zondag werden uit de acht afgemeerde boten aan de Zuivelweg diverse goederen gestolen. Daarnaast werden kleine vernielingen aangericht. Met één boot werd daarnaast ook nog een stuk gevaren. Om dit te kunnen doen werd uit een andere boot een benzinetank weggenomen. De eigenaren deden allemaal aangifte.

Inbraak in woning

GYTSJERK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deRinia van Nautaweg. Toen de 81-jarige bewoner zondagavond thuis kwam, ontdekte hij dat er in zijn woning was ingebroken. De gehele woning was overhoop gehaald. Uit een eerste inventarisatie bleek dat twee fotocamera’s waren gestolen. De man deed dan ook aangifte.

Fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De 47-jarige werd eerder die ochtend op de Foarwei in Damwâld betrapt toen hij samen met een tot nu toe onbekende man een aantal fietsen probeerde te stelen. De fietsen werden door de Leeuwarder in zijn bestelauto geplaatst. Vervolgens reden de twee weg. Getuigen waarschuwden direct via 1-1-2 de politie en gaven daarbij het kenteken van de auto door. Agenten zagen vervolgens de auto staan in deHalbertsmastraat. Daar werd de 47-jarige man aangehouden. Zijn auto werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Mannen beboet voor rijden op strand met quad

BUREN – De politie heeft zondagmiddag op het strand van Ameland nabij de Oerd twee mannen op een quad een bekeuring gegeven voor rijden op het strand. Een 48-jarige inwoner van Amstelveen en een 43-jarige inwoner van Alkmaar waren eerder die middag al door surveillerende agenten aangesproken op het strand bij Nes. Ook toen reden ze met een quad over het strand. Aangezien dit niet is toegestaan, kregen ze het verzoek om het strand te verlaten. Dit deden de twee, maar later die middag werden ze wederom op het strand aangetroffen. Nu schrijven de agenten een bekeuring uit. Het duo gaf aan dat het voor hen altijd al een jongensdroom was geweest om ooit op het strand te rijden.

Man gewond na zware mishandeling

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de zware mishandeling van een 51-jarige inwoner van Leeuwarden. De man liep zondagavond met zijn vriendin over De Tuinen toen hij werd aangevallen door een 49-jarige stadsgenoot. De 51-jarige man werd daarbij geslagen en kwam ten val. Vervolgens werd hij in zijn gezicht geschopt. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan zijn gezicht, onder andere een kaakbreuk. De Leeuwarder werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Agenten hebben nog gezocht naar de 49-jarige dader. Hij werd niet meer aangetroffen. Nader onderzoek zal dan ook volgen. De oorzaak ligt van deze mishandeling ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Man en vrouw aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond laat in de Auke Stellingwerfstraat een 33-jarige vrouw en een 39-jarige man aangehouden op verdenking van bedreiging. Het duo uit Leeuwarden had eerder die avond een stadsgenoot (leeftijd onbekend) bedreigd. De man meende een vuurwapen te hebben gezien en daarop werd de politie gewaarschuwd. Agenten gingen naar de betreffende woning en daar werden de twee bewoners aangehouden. Het duo werd gefouilleerd maar een wapen werd niet gevonden. Wel vonden de agenten op aanwijzing van de 39-jarige man twee kleine stalen stangen. Die had hij volgens eigen zeggen gepakt omdat hij bang was dat hij in een gevecht zou belanden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De oorzaak van de bedreiging ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Fietser gewond na eenzijdig ongeval

BURGUM – Een 18-jarige bewoner van het AZC in Burgum is zondagavond laat zwaar gewond geraakt toen hij met zijn fiets ten val kwam op de Elingsloane. Twee medebewoners vonden de man zondagavond laat liggend de grond naast zijn fiets. De twee waarschuwden de beveiligers van het AZC. Vervolgens werden de hulpdiensten gealarmeerd. De beveiligers verleenden eerste hulp en dit werd later overgenomen door het personeel van twee ambulances en de traumahelikopter. Het slachtoffer werd met vermoedelijk hersenletsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht. Het is namelijk nog onduidelijk hoe de 18-jarige man ten val is gekomen.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan