Politieberichten van zondag 28 februari 11.00 uur tot maandag 1 maart 07.00 uur.

Grou: grote brand legt bedrijf in as
Een grote uitslaande brand heeft zondagavond een bedrijf aan de Stationsweg volledig in de as gelegd. De hulpdiensten kregen iets voor 23.00 uur een melding van een brand in het bedrijf. Al snel was duidelijk dat het om een uitslaande brand ging. De brandweer was snel ter plaatse en kon daardoor voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen bedrijven en een benzinepomp. Door de brand ging het bedrijfspand volledig verloren. In het bedrijf waren sloepen en kleding aanwezig die door de brand verloren zijn gegaan. Er kwam geen asbest vrij. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Goutum: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed alcohol
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 39-jarige inwoner van Heerenveen ingevorderd. Agenten, die ter hoogte van de Werpsterhoek de man in auto zagen rijden, besloten de bestuurder te controleren. Toen zij de bestuurder even later aanspraken, bleek de man alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 580 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Naast de invordering van het rijbewijs kreeg hij een rijverbod van zes uur.

Wolvega: man aangehouden voor bedreiging en belediging
De politie heeft rond middernacht in de nacht van zondag op maandag een 19-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van bedreiging en belediging. De agenten die op de Oranje Nassaulaan reden, wilden de bestuurder van een personenauto op het gebruik alcohol controleren. Nadat zij de auto een stopteken hadden gegeven en de bestuurster aanspraken, ging plotseling de verdachte zich met het gesprek bemoeien. Op dat moment begon de man zonder aanleiding één agenten te beledigen. Op dat moment stapte de man uit de auto en liep naar de agenten toe. Intussen werden de agenten met de dood bedreigd. Vervolgens werd de verdachte aangehouden waar hij zich tegen verzette. De man werd geboeid overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Gersloot: brand in woonboerderij
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag de brandweer geassisteerd bij een brand in een woonboerderij aan de Aengwirderweg. Omstreeks 00.30 uur kreeg men een melding dat de schoorsteen van de woonboerderij in brand stond. Een bewoner die de brand ontdekte, waarschuwde vervolgens direct de mede bewoners en belde via 1-1-2 de brandweer en politie. De bewoners konden de woning op tijd verlaten. Vervolgens breidde de brand zich snel uit. Drie brandweer eenheden van de brandweerkorpsen Tjalleberd en Heerenveen, kregen na een paar uur blussen de brand onder controle. De bewoners werden opgevangen door buurtbewoners. De woning moet als verloren worden beschouwd. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Franeker: woningbrand
De politie onderzoekt de oorzaak van een woningbrand die zondagavond op het P.J. Oudplein plaatsvond. De brand brak zondagavond rond 21.20 uur uit. De bewoners die al op bed lagen werden wakker van rookontwikkeling. Toen één van de bewoners naar beneden liep, zag zij dat de woonkamer vol met rook was gevuld. Vervolgens waarschuwde zij haar man en belde direct via 1-1-2 de brandweer en politie. Het brandweerkorps van Franeker had de brand snel onder controle. De bewoners werden opgevangen door buurtbewoners. De 59-jarige bewoonster en haar 56-jarige echtgenoot zijn door het ambulance personeel onderzocht omdat zij rook had binnen gekregen. Vermoedelijk is het huisdier in de brand omgekomen. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

112Fryslan