Politieberichten van maandag 1 augustus

Getuigen gezocht van mishandeling agenten

SNEEK – De politie zoekt getuigen van de mishandeling van twee agenten op de Oosterdijk. Zaterdagmiddag werd daar een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man fietsen door het drukken voetgangersgebied. Daarnaast dronk de man bier op de openbare weg. Hij werd dan ook aangesproken en kreeg dan ook twee bekeuringen. De agenten wilden weer verder gaan toen de man, die duidelijk onder invloed van alcohol was, ze ging beledigen. Hij werd dan ook aangehouden. Dit ging gepaard met het veel verzet en pepperspray moest dan ook worden gebruikt om dit verzet te staken. Tijdens de worsteling kneep de man de keel van één van de agenten dicht. Uiteindelijk kon hij onder controle worden gebracht. De verdachte werd door diverse agenten overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Beide agenten deden aangifte tegen de man. Het incident deed zich voor in een drukke winkelstraat. Diverse omstanders maakten foto’s en filmpjes met de telefoon. De politie wil graag dit beeldmateriaal ontvangen om te kunnen gebruiken in het onderzoek. U kunt de foto’s en filmpjes uploaden via [url]www.dadergezocht.nl[/url] , klik op ‘upload uw beelden’. Daarnaast komt de politie ook graag in contact met getuigen van dit incident. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of loop het politiebureau van Sneek even binnen.

Man aangehouden na lastigvallen vrouw

VLIELAND – De politie heeft zondag een 24-jarige inwoner van Arnhem aangehouden. De man had zaterdagavond laat een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden lastiggevallen. De vrouw was hier niet van gediend en stuurde hem weg. Later die avond zocht de 24-jarige man haar weer op en bedreigde haar met de dood. De vrouw waarschuwde vervolgens de politie. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, keken meerdere agenten op het eiland uit naar de man. In de loop van zondagmiddag kon de Arnhemmer worden aangehouden. Hij ging vervolgens met agenten per veerboot naar de vaste wal. Daar werd hij overgedragen aan andere agenten. Die brachten hem vervolgens naar het cellencomplex van de politie in Leeuwarden. Daar werd de verdachte voor nader onderzoek ingesloten.

Jongen gewond na val

SUMAR- De politie heeft zondagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd op een recreatiecentrum aan de Solcamastraat. Hier viel een 10-jarige inwoner van Bergen (NH) uit een boom van 3.5 meter hoogte en kwam lelijk op zijn rug terecht. Direct werd een ambulance gebeld waarna het slachtoffer met rugklachten per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vijf aanhoudingen na levensgevaarlijk rijgedrag op snelweg

SNEEK – De politie heeft zondag aan het einde van de middag vier motorrijders uit Zwolle van 20, 23, 24 en 30 jaar aangehouden. Ook een 33-jarige inwoner van Zwolle, die als passagier op één van de motoren zat, werd aangehouden. Alle vier motoren werden in beslag genomen vanwege het zeer gevaarlijke rijgedrag. Alle vier de bestuurders bleken niet in het bezit te zijn van een motorrijbewijs.

Snelheidsovertreding

Een surveillerende motoragent reed zondagmiddag over de A7 van Joure in de richting van Sneek en zag vier motoren met hoge snelheden rijden. De agent constateerde een gemiddelde snelheid van 190 kilometer per uur. De kentekens van de vier werden doorgegeven aan alle eenheden van de politie in de omgeving van Sneek. Dit omdat de agent het vermoeden had dat de vier wel eens er vandoor konden gaan als hij ze een stopteken zou geven. Net voor Sneek haalde de motoragent de vier in en sommeerde hen om te stoppen. Eén motorrijder gaf hier gevolg aan en stopte. Hij werd direct aangehouden. De overige drie motorrijders gingen er met hoge snelheid vandoor.

Achtervolging en aanhoudingen

Eén van hen reed met hoge snelheid als spookrijdend over de A7 in de richting van Bolsward. Meerdere automobilisten belden met 1-1-2 omdat ze moesten uitwijken voor deze snelheidsduivel. Uiteindelijk verliet hij de snelweg. Daar blokkeerde een politieauto de doorgang. De motorrijder probeerde tussen de vangrail en de auto door te gaan. Dit lukte niet en hij kwam dan ook ten val. De 23-jarige bestuurder werd vervolgens aangehouden. De man bleek niet in het bezit te zijn van een motorrijbewijs. Ondertussen was de 30-jarige motorrijder aangehouden door een motoragent bij het hotel Van der Valk in Sneek. De twee andere motorrijders waren inmiddels richting Joure gevlucht. De 24-jarige motorrijder werd klemgereden door meerdere eenheden van de politie op het verkeersplein bij Joure. Het verkeer werd hiervoor tijdelijk stilgelegd en dat zorgde voor enige vertraging. Ook deze bestuurder en zijn 33-jarige passagier werden aangehouden. De laatste van de vier motorrijders werd aangetroffen in Sint Nicolaasga. Hij had zich in het dorp verstopt, maar een oplettende agent in privétijd zag hem staan en vertrouwde het niet. Deze informatie gaf hij door aan de Meldkamer Fryslân. Meerdere eenheden van de politie sloten het dorp af en gingen opzoek naar de 20-jarige motorrijder. Ook hij werd snel gevonden. De man probeerde nog te ontkomen, maar één van de politieauto’s tikte de motor even aan waardoor de bestuurder te val kwam. Ook hij werd aangehouden.

In beslag name motoren

Alle vijf de verdachte werden overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek al snel dat de vier bestuurders niet in het bezit waren van een motorrijbewijs. De motoren van de mannen werden dan ook in beslag genomen vanwege het zeer gevaarlijke rijgedrag van de mannen. Tegen hen werd dan ook proces-verbaal opgemaakt.

Inbreker aangehouden dankzij inzet Burgernetdeelnemers

DOKKUM – De politie heeft zondagmiddag in samenwerking met deelnemers van Burgernet een 21-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van een inbraak. Surveillerende agenten kregen ’s middags een melding dat een inbreker was betrapt bij een gebouw van de scouting in het Tolhuispark. De man sloeg direct op de vlucht en ging er vandoor. Het signalement van de inbreker werd door de getuige direct via 1-1-2 doorgegeven aan de Meldkamer Fryslân. De centralist besloot dan ook om een Burgernetactie te starten. Samen met 850 deelnemers keken de agenten uit. Al snel kwam het bericht dat één van de deelnemers de inbreker had gezien in het centrum van de stad. Meerdere agenten gingen daar vervolgens zoeken. Ze werden daarbij geholpen door meerdere deelnemers van Burgernet. Niet veel later melde zich weer een deelnemer van Burgernet dat de gezocht man zag staan. Dankzij deze informatie konden agenten vinden. Hij werd dan ook aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. De agenten kregen tevens informatie dat er nog iemand betrokken was geweest bij de inbraak. In het publiek, dat op de zoekactie was afgekomen, stond een 17-jarige jongen. Hij wist wie de inbraak had gepleegd maar wilde dit niet vertellen aan de agenten. Ook hij werd aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. De 21-jarige man werd voor nader onderzoek ingesloten. De 17-jarige werd gehoord en vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten. Het onderzoek naar de tweede inbreker gaat nog door.

Aanhouding na bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft zondagmiddag een 62-jarige man uit Heerenveen aangehouden voor bedreiging. Rond 15.50 uur kreeg de politie de melding dat er onenigheid was ontstaan in horecagelegenheid op de Zuidkade. Er waren woorden gevallen tussen de verdachte en een 31-jarige man uit Drachten. De 31-jarige vermoedde dat de 62-jarige vorige week zijn telefoon had gestolen. Hij had hiervan vrijdag bij de politie aangifte gedaan. Hierop nam de man een dreigende houding aan tegen de Drachtster en begon hij met een riem te zwaaien. Ter plaatse wilde de man uit Drachten aangifte doen van bedreiging. De Heerenveener werd vervolgens aangehouden en op het politiebureau verhoord. Daarna werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bekeuring voor vissen met levend aas

WORKUM- De politie heeft zondagmiddag een 50-jarige inwoner van Bonn (D) een bekeuring gegeven omdat hij zonder vispas en met drie hengels met daaraan levend aas viste. De agenten zagen de man in het water van Oostervaart nabij de Hielperhoek vissen en besloten hem te controleren. Toen bleek hij dat zijn papieren niet in orde had en zich niet aan de visregels had gehouden. De man kreeg hiervoor dan ook een bekeuring.

Bromfietser maakt snelheidsovertreding

FRANEKER – De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige man uit Franeker. Omstreeks 22.05 uur zagen agenten de bromfietser met hoge snelheid op de Voorstraat rijden. Hier geldt een maximum toegestane snelheid van 30 kilometer per uur. Daarbij reed de 18-jarige 62 kilomter per uur. Op het Sint Martiniplantsoen werd de man staande gehouden. Vanwege de overschrijding met 32 kilomter per uur werd zijn rijbewijs ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bekeuring na stilstaan op de vluchtstrook

A6 – De politie heeft zondagavond een 38-jarige man uit Ierland bekeurd. Agenten troffen op de A6 in de richting van Lemmer een auto stilstaand op de vluchtstrook aan. Bij controle gaf de bestuurder aan dat hij op zijn mobiele telefoon naar de route zocht. Hij moest namelijk naar Utrecht. Hierop werd de man duidelijk gemaakt dat hij een bekeuring kreeg voor het stilstaan op de vluchtstrook. Het stilstaan op de vluchtstrook is toegestaan als er sprake is van pech of als het gaat om bijvoorbeeld een onwelwording. Op het bureau Lemmer voldeed hij de boete van 186 euro en mocht hij daarna zijn weg weer vervolgen.

Brand in schuur veroorzaakt veel schade

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een brand in een schuur achter een woning aan Het Meer. Zondagavond laat brak door nog onbekende oorzaak brand uit. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat gehele schuur verloren ging. Een naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw liep veel schade op. De ruiten sprongen door de hitte en het glas viel op een aantal nieuwe auto’s. Ook ontstond er veel rook- en waterschade. Omdat de oorzaak van de brand onduidelijk is, stelt de politie een nader onderzoek in. Een brandexpert van de forensische opsporing zal ter plaatse sporenonderzoek verrichten.

Man aangehouden voor heling auto

HOLLUM- De politie heeft in de nacht zondag op maandag op de Oranjeweg een 25-jarige inwoner van Kloosterburen aangehouden op verdenking van heling en mogelijk diefstal van een auto. Agenten zagen de verdachte samen met nog een andere man in een auto rijden op de Oranjeweg waarna zij besloten het tweetal te controleren. De bestuurder bleek alcohol te hebben gedronken. Na controle van het kenteken bleek dat de auto op 30 juli was gestolen in Heiligerlee. De bestuurder werd aangehouden. De passagier zag kans om te ontkomen door het bos in te vluchten. Na een zoektocht werd deze niet meer aangetroffen. De auto werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau in Nes voor een ademanalyse waar hij 80 ug/l blies. Daarna werd hij per boot naar de vaste wal overgebracht. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten in een politiebureau.

Auto’s vernield na inbraak

HARLINGEN- De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in twee auto’s die geparkeerd stonden op een parkeerplaats aan de Spoorstraat. De inbraak vond plaats in de nacht van zondag op maandag. Uit één auto werd een hoeveelheid bier gestolen nadat men twee ruiten van de auto had vernield. Van een andere auto werden vier wielen gestolen. De eigenaren, een 25-jarige inwoonster van Dortmund (D) en een 39-jarige inwoner van Attenborn (D), deden aangifte.

Inbrekers aangehouden

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 27-jarige inwoner van Rijswijk en een 36-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van een poging inbraak. Een getuige zag dat een man aan het inbreken was bij een woning aan de Munt en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement door. Toen de politie aankwam rijden, ging de verdachte bij het zien van de politie er vandoor en vluchtte door een sloot. Tijdens de zoektocht naar de verdachte werd deze kletsnat aangetroffen in een auto. Hij probeerde samen met nog een andere man via de Haskeruitgang weg te rijden. Beide verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De auto van het duo werd in beslag genomen.

112Fryslan