BITGUM- Nabij vliegbasis Leeuwarden is donderdagmiddag een straaljager neergestort aan de Dobbe in Bitgum.

Het gaat om een toestel van de Zwitserse luchtmacht wat in Leeuwarden was voor de luchtmachtdagen. In de lucht kwamen twee Zwitserse straaljagers met elkaar in botsing. Een van de vliegtuigen kon nog terugkeren naar de basis en maakte een noodlanding. De tweede straaljager kon niet meer terugkeren naar de basis. Het toestel kwam in een vijver nabij een woning terecht. Het brandje wat op de wal ontstond is door de brandweer geblust.

De piloot van het tweede toestel kon net voor de crash met een schietstoel zijn toestel verlaten. Hij kwam met de schietstoel midden in een kas van het kassencomplex terecht. Hij is zelfstandig richting de woning gelopen waar hij hulp kreeg. Hij is met diverse snij en schaafwonden naar het ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.

De hulpdiensten rukten direct groot uit, diverse brandweerkorpsen rukten uit naar Bitgum. Ook diverse hulpdiensten vanaf de vliegbasis, waaronder een crashtender, kwamen ter plaatse in Bitgum. Een traumaheli kwam uit voorzorg ter plaatse maar deze kon al snel weer terugkeren naar Groningen.

De locatie rondom het kassengebied werd al snel ruim afgezet om de hulpdiensten de ruimte te geven en ook vanwege de gevaarzetting. Inmiddels is de Mobiele Eenheid(ME) ingezet om de omgeving af te zetten. Het onderzoek zal nog enige tijd gaan duren en daarna moet het toestel nog geborgen worden. De gemeente roept iedereen op om niet naar de plek van de crash te komen. Het toestel ligt waarschijnlijk volledig onder water, er is ter plaatse dus weinig te zien.

Wonder boven wonder is alleen de piloot gewond geraakt, op de grond zijn geen slachtoffers gevallen. Het gezin in de woning die naast de plaats van crash ligt, waren thuis en zagen het gebeuren.

Op de persconferentie werd bekend gemaakt dat de luchtmachtdagen gewoon doorgaan.

Redactie