HARLINGEN – De reddingboten van de KNRM-stations West-Terschelling en Harlingen voeren vrijdag uit voor een lek charterschip met een gewonde aan boord, nabij het Verversgat 10 op de Waddenzee.

Het charterschip met 17 opvarenden had voor anker gelegen op het Wad. Een van de opvarenden liep bij het ophalen van het anker een flinke hoofdwond op door de slinger van de ankerlier, hierna besloot de schipper regelrecht naar Harlingen te varen.

Tijdens het varen ontdekte men echter dat er ruim een meter water stond in de voorpiek, waarna men alarm sloeg bij de Kustwacht. De reddingboten van West-Terschelling en Harlingen werden gealarmeerd en voeren richting het charterschip. Het charterschip zocht ondertussen de ondiepten van het Wad op.

Het hulpverleningsvaartuig Tempest was als eerste ter plaatse en zette een pomp over. De Harlinger reddingboten Valentijn en Veronica arriveerden enkele minuten later en enkele KNRM-ers ontfermden zich over de gewonde opvarende. Ondertussen waren ook de reddingboot Arie Visser en nog een hulpverleningsvaartuig Typhoon ter plaatse. Omdat de lekkage onder controle was, werd doorgevaren richting Harlingen.

Een in de buurt oefenende Bristow-helicopter met een medic (verpleegkundige) aan boord onderbrak de oefening en zette koers naar het charterschip. De medic onderzocht de gewonde en in overleg met het Kustwachtcentrum werd besloten haar aan boord te houden, daar de verwondingen gelukkig meevielen en de haven van Harlingen inzicht was.

In de haven van Harlingen stond een ambulance gereed voor de gewonde opvarende en nadat de gasten van boord waren gegaan, begeleidde de Tempest het charterschip naar een werf waar het die middag nog werd drooggezet.

112Fryslan