LEEUWARDEN – Een deel van de Lange Marktstraat is woensdagavond preventief afgezet vanwege risico vallende gevelplaten Avérotoren.

Berger Theo Faber werd door de gemeente Leeuwarden ingeschakeld om de weg af te sluiten. Verkeer van en richting station moet omrijden. Ook het fiets en voetpad is aan beide kanten afgesloten.

Inspectie heeft uitgewezen dat de bevestiging van ongeveer 30 natuurstenen gevelplaten op de Avérotoren (Lange Marktstraat) in slechte staat is. Hierdoor is er een risico is dat deze kunnen loslaten. Dit is de conclusie van Ingenieursbureau Krekon uit Heeze, ondersteund door nader onderzoek door Arcadis.

Burgemeester Crone heeft na overleg met Achmea (eigenaar Avérotoren) besloten de omgeving rond de toren per direct af te sluiten voor alle verkeer. Het gaat hierbij om de Lange Marktstraat tussen de rotonde Sophialaan en de rotonde Oude Veemarkt/Lange Marktstraat en de Willemskade.

De mankementen kwamen aan het licht tijdens een inspectie naar de bevestiging van alle platen van de Avérotoren. Deze werd uitgevoerd in opdracht van Achmea, nadat kleine mankementen werden aangetroffen in een aantal gevelplaten.

Met Achmea is afgesproken dat snel wordt gestart met herstelwerkzaamheden. Met Achmea is ook afgesproken, dat zij zich maximaal zullen inspannen de werkzaamheden dusdanig uit te laten voeren, dat de slechtvalken (een beschermde inheemse diersoort) – hun broedsel inbegrepen – de beste kans van overleven hebben.

Verwacht wordt dat de werkzaamheden ongeveer twee dagen in beslag zullen nemen.