HUINS – Een aantal nieuwsgierige koeien die donderdagavond over de straat naar huis liepen, werden afgeleid door een voorbijkomende fietser. Hierdoor zag één koe de mogelijkheid om te ontsnappen.

De vluchtpoging van de koe ging richting de voersilo, maar hier aangekomen viel het onfortuinlijke dier door een opening van de gierkelder en kwam het in de gierput terecht. De boer en zijn vrouw besloten hierop de brandweer te bellen en de hulp van een paar lokale boerenjongens in te schakelen.

De brandweer ging bij aankomst zorgvuldig te werk en liet twee brandweerlieden met mestpak en ademlucht één voor één de gierkelder in. De koe was inmiddels al naar achterkant van de gierput gelopen, waardoor de brandweer aardig moeite had om het beest naar voren te halen. Dit is uiteindelijk gelukt door de koe op te jagen, schotten te plaatsen en te rammelen met een emmer met voer.

Eén van de boerenjongens had een kraan meegenomen waarmee de koe uit de kelder kon worden gehesen. Het dier werd voorzien van een aantal hijsbanden en een heupbeugel. Na voorzichtig hijswerk kon de koe uit de gierput worden bevrijd. Het beest werd na de reddingsactie weer terug op de stal gezet.

112Fryslan