TJALLEBERD/LUINJEBERD – Een kermis voor een café aan de Aengwirderweg is zaterdag volledig uit de hand gelopen. Door een nog onbekende oorzaak raakten meerdere mensen gewond nadat de zweefmolen op hol sloeg.

Bij aankomst van de brandweer bleek dat de bediener van de draaimolen in het draaigedeelte bekneld was geraakt. Hierdoor sloeg de zweefmolen op hol waardoor nog een aantal andere mensen werden verwond. Nadat de stroom van de attractie was gehaald, konden de hulpdiensten veilig werken.

Eén slachtoffer hing voorovergebogen in een zweefbakje. De brandweer kwam er aan te pas om het slachtoffer te bevrijden en over te dragen aan de ambulancedienst. In de zweefmolen zelf was een persoon ten val gekomen en daarbij gespietst geraakt. Met behulp van redgereedschap kon ook dit slachtoffer uit zijn benarde positie worden bevrijd.

Tijdens het incident was het rumoerig op het kermisterrein. Veel dronken feestgangers belemmerden de hulpdiensten bij de uitvoering van hun taak. Uiteindelijk kreeg men de rust erin door de muziek uit te schakelen. Verder brak door onoplettendheid kort brand uit in de oliebollenkraam.

Brandweerwedstrijd
Het geschreven artikel bleek het scenario te zijn van de brandweerwedstrijden in de klasse ‘112’. Jaarlijks doen in Fryslân verschillende brandweerkorpsen mee aan de brandweerwedstrijden. Hierbij wordt de kennis van de brandweerlieden getoetst aan de hand van een incident, in dit geval een calamiteit op een kermis.

Uitslag
Onderstaand de [url=http://abwc.nl/uitslagen/2014/112-p-05-04-tjalleberd.html]uitslag[/url] van de brandweerwedstrijden. De eerste drie korpsen gaan door naar de volgende ronde in Groningen-Stad.

1. Lemmer – [1451]
2. Beilen – [1442]
3. Scheemda – [1368]
4. Uithuizermeeden – [1366]
5. Jubbega – [1350]
6. Franeker – [1347]
7. Wommels – [1322]
8. Workum – [1281]
9. Hoogezand-Sappemeer – [1258]
10. Sint Annaparochie – [1261]

112Fryslan