NIJEGA- Bij een boerderij aan de Skieppekampen is zondagmorgen rond tien uur door een felle uitslaande brand een schuur compleet verloren gegaan. Zeker 22 kalveren zijn door de brand omgekomen en veel koeien hebben brandwonden opgelopen.

De brandweer van Drachten werd als eerste gealarmeerd en kwam direct met twee tankautospuiten en een autoladder ter plaatse. Voor extra mankracht en waterwinning werd er na een kwartier opgeschaald naar “grote-brand’, waarna brandweer Burgum met een groot watertransport ter plaatse kwam.

Bij aankomst van de brandweer stond de schuur compleet in de brand en de brandweerlieden zetten daarom direct de blussing op de schuur in. Een 170-tal koeien werden vervolgens gelijk uit de schuur geëvacueerd. Voor 22 andere kalveren kwam de hulp te laat, zij zijn bij de brand om het leven waren gekomen. Omdat veel koeien ook brandwonden hadden opgelopen, werd een veearts ingeschakeld voor het behandelen van de koeien.

Een aantal personen werden door het ambulancepersoneel nog onderzocht, omdat ze tijdens het evacueren van de koeien rook hadden ingeademd. Tijdens de brand kwam er veel rookontwikkeling uit de schuur vrij, de brandweer adviseerde daarom voor het sluiten van ramen en deuren en de ventilatie uit te schakelen.

Ondanks het snelle optreden van de brandweer, is één stal compleet verloren gegaan. Wel kon de naastgelegen woning gespaard gebleven worden. Volgens de voorlichting van de brandweer is er geen asbest bij de brand vrijgekomen.

Hendrik Dijkstra