FRYSLÂN – Ondanks het geweld tegen hulpverleners en beschadiging van hulpdienstvoertuigen, spreken de hulpdiensten over een rustige jaarwisseling.

In vergelijking met vorig jaar was het qua aantal meldingen inderdaad rustig. Zo moest de brandweer 76 keer in actie komen, in tegenstelling tot vorig jaar toen ze 83 keer moesten uitrukken. De meeste inzetten waren vanwege vreugdevuren. Het vuurwerkverbod had voor de brandweer weinig invloed op het aantal meldingen. Meer over de brandweer en ziekenhuizen verderop in dit artikel.

Politie
De politie is deze jaarwisseling regelmatig het doelwit geweest van geweld en is bekogeld met (zwaar) vuurwerk en flessen. Hierbij zijn gelukkig geen politiemensen gewond geraakt. Ook politievoertuigen en het bureau in Dokkum hebben het moeten ontgelden. Zo is er in het politiebureau in Dokkum een projectiel naar binnen gegooid. De politie heeft daar een onderzoek naar ingesteld. Op de foto bij dit artikel een politiewagen in Minnertsga waar een zwaar stuk vuurwerk bij ontplofte.
Door jongeren werd veel illegaal vuurwerk gebruikt (nitraat- en vlinderbommen) en er werden brandbommen/ molotovcocktails gebruikt. Verder werden weinig grote (illegale) samenkomsten gemeld.

Geweld tegen politiemensen of andere hulpverleners werd niet getolereerd en daar trad de politie hard tegen op. Tijdens de jaarwisseling heeft de ME om die reden meerdere keren ingegrepen en aanhoudingen verricht. Als er doelbewust vuurwerk wordt gegooid richting hulpverleners of burgers, riskeer je hun levensbedreigend te verwonden. Vervolging voor (poging tot) zware mishandeling of (poging tot) doodslag kan het gevolg zijn.

Inzet Mobiele Eenheid (ME) in Friesland
In Leeuwarden verzamelde een groep zich voor een bijeenkomst, die eerder via verschillende kanalen werd aangekondigd. Daarbij werd er gegooid met zwaar vuurwerk en stenen. Na een korte ME-inzet is de groep uiteengedreven. Er werden hier meerdere aanhoudingen verricht.

Ook in Nieuwehorne richtte een grote groep zich tegen de politie, waardoor de ME eraan te pas moest komen. Een ME-voertuig en een politieauto raakten daarbij beschadigd door vuurwerk. De bestuurder zat op dat moment nog in de bus, maar hield geen letsel over aan de ontploffing.

In Marrum werd de brandweer door een groep van vier personen gehinderd bij het blussen van een brand op straat, waarbij een woning gevaar liep. Hierdoor ontstond een onveilige situatie voor hulpverleners, maar ook de bluswerkzaamheden konden geen doorgang meer vinden, waardoor de woning mogelijk vlam zou vatten. Ook hier is de ME kort ingezet om de orde te herstellen.

Zie ook: Mobiele Eenheid ingezet tijdens nieuwjaarsnacht

Brandweer, dokterswacht en ziekenhuizen
De veiligheidsregio geeft in hun persbericht aan: Drukte voor de Friese ziekenhuizen, een aantal incidenten, maar zonder grote excessen.

Dokterswacht Friesland
De Dokterswacht heeft een nacht beleefd met veel drukte. Zij kreeg met name veel meldingen uit het Noorden van de provincie en uit Leeuwarden. De meldingen hielden vaker verband met vechtpartijtjes dan met vuurwerk.

Friese ziekenhuizen
De nacht voor de Friese ziekenhuizen was qua drukte vergelijkbaar met vorig jaar.
In het MCL kwamen veel verschillende meldingen binnen, maar deze waren niet alleen oud en nieuw gerelateerd, een klein aantal meldingen kwam hier door vuurwerk of carbid. De drukte in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen was gelijkwaardig aan vorig jaar. Er kwam hier één vuurwerkslachtoffer binnen en ongeveer vijf oud en nieuw gerelateerde meldingen. In het Antonius Ziekenhuis in Sneek kwam ten opzichte van vorig jaar een vergelijkbaar aantal meldingen binnen met een aantal oud en nieuw gerelateerde slachtoffers.

Er zijn vanuit de Friese ziekenhuizen geen meldingen van agressie en/of geweld tegen het personeel binnengekomen. In een enkel geval werden patiënten onder begeleiding van politie binnengebracht. Het personeel kon over het algemeen ongehinderd haar werk doen.

Brandweer Fryslân
De brandweer is vanaf oudjaarsdag tot nieuwjaarsdag acht uur ’s ochtends rond de 76 keer uitgerukt. Dit is iets minder dan vorig jaar. Toen betrof het aantal uitrukken 83 keer, het jaar daarvoor was dit 96 keer. Zie ook onze liveblog wat we tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk bijhielden: Liveblog Oud&Nieuw 2020 / 2021

Wim Kleinhuis: “We kijken als Brandweer Fryslân terug op een beheersbare nacht met een aantal branden en kleinere incidenten. Dat neemt niet weg dat we het de hele nacht druk hebben gehad. Meer dan vorig jaar valt op dat onze mensen her en der lastig zijn gevallen door omstanders bij het uitvoeren van hun werk.” Zie ook: Omstanders gooien vuurwerk naar hulpverleners bij caravanbrand

De grootste inzet is gepleegd bij een woningbrand in Langezwaag. In de vroege ochtend brandde deze woning volledig uit. De bewoners konden hierbij op tijd de woning verlaten, helaas zijn er wel meerdere dieren omgekomen in de brand. Zie ook: Felle uitslaande woningbrand; bewoner gewond

Vooral in het Noordoosten van de provincie werden vreugdevuren ontstoken. Bij Burgum moest de Brandweer een brandende auto blussen in een weiland bij de Centrale As.

De samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten is bij alle inzetten uitstekend verlopen.

De foto bij dit artikel is via via doorgestuurd, wij hebben getracht te achterhalen wie de foto gemaakt heeft om toestemming te kunnen vragen voor publicatie. Is dit jouw foto? Mail ons op redactie at 112fryslan.nl

Redactie