Leeuwarden: De politie zet nieuwe media in om de overvallers van supermarkten in Leeuwarden op te sporen.

Op de Friese opsporingssite www.dadergezocht.nl zijn de zaken beschreven en voorzien van foto’s. Daarnaast is er op het YouTube-kanaal van de politie Fryslân een opsporingsfilmpje geplaatst met camerabeelden van één van de overvallen. Nieuw is de inzet van de posters en flyers met daarop een tag. Deze ‘tag’ is een barcode die met een mobiele telefoon ingescand kan worden. Na het scannen kom je op de mobiele website van dadergezocht.nl met informatie over de overvallen. Het is voor eerst dat een politiekorps in Nederland gebruik maakt van deze techniek.


Overvallen op supermarkten in Leeuwarden

Op vrijdag 13 november 2009 werd de Poiezs-supermarkt aan de Wilgenstraat overvallen. Twee gemaskerde mannen drongen de winkel binnen en bedreigden het personeel met een vuurwapen. Het duo ging er vandoor met een geldbedrag. Op maandag 21 december 2009 werd de Albert Heijn in de Bilgaardpassage overvallen. Hier drongen drie gemaskerde mannen het magazijn binnen. Met een vuurwapen en mes werden de aanwezige medewerkers bedreigd. Ook hier werd een geldbedrag buit gemaakt. Op donderdag 21 januari was het wederom raak. Deze keer probeerden twee gemaskerde mannen bij aanvang van de werkdag het personeel te overmeesteren. Eén van de medewerkers zag de twee overvallers aan komen stormen en zij sloot hierop de deur van de personeelsingang. Deze overval mislukte dan ook en de twee gemaskerde mannen gingen er vandoor. Alle overvallen werden ’s ochtends vroeg gepleegd, net nadat het personeel was gearriveerd. De daders gingen bij alle overvallen agressief te werk en geweld werd dan ook niet geschuwd. De politie is er alles aan gelegen om deze jonge overvallers aan te houden. De kans is groot dat deze daders doorgaan met het plegen van gewapende overvallen en het gevaar bestaat dat hierbij slachtoffers vallen.Inzet nieuwe media

De overvallen werden gepleegd door jonge daders, vermoedelijk afkomstig uit Leeuwarden en niet ouder dan 20 jaar. De politie hoopt met de inzet van nieuwe media jongeren te bereiken. Zij herkennen misschien de overvallers of weten wie er bij deze overvallen betrokken zijn. Zo is er op het YouTube-kanaal van de politie Fryslân een opsporingsfilmpje geplaatst met camerabeelden van één van de overvallen. De politie heeft ook posters en flyers gemaakt en de buurtagenten gaan dit materiaal verspreiden op middelbare scholen, wijkcentra en andere openbare instellingen in de stad. Het bijzondere van deze posters en flyers is dat ze zijn voorzien van een ‘tag’. Deze ‘tag’ is een barcode die met de camera van een mobiele telefoon ingescand kan worden. Na het scannen kom je op de mobiele website van dadergezocht.nl met informatie over de overvallen. Het idee van de tag werd aangedragen door één van de followers van de twitter van dadergezocht. De man uit Oentsjerk ontwikkelde de tag en stelde hem beschikbaar aan de politie Fryslân. Het is voor eerst dat een politiekorps in Nederland gebruik maakt van deze techniek.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan