LEEUWARDEN – In de periode van maandag 16 april tot en met vrijdag 27 april vindt de internationale vliegoefening Frisian Flag 2012 plaats.

Hierin participeert naast de Nederlandse luchtmacht ook de Poolse, Duitse, Britse, Belgische, Noorse, Finse en Zweedse luchtmacht vanaf vliegbasis Leeuwarden. Gedurende twee weken beoefenen de vliegers vluchten voor zowel luchtverdediging als het aanvallen van gronddoelen.

Doel van de oefening is de deelnemende vliegers te trainen in het uitvoeren van complexe missies in internationaal verband en tijdens een hoger geweldsspectrum. Hierbij staan scenario´s van toekomstige NATO-Response Force (NRF) inzet en huidige inzet zoals in Afghanistan en recent boven Libië centraal. De deelnemende vliegtuigen verlenen ondermeer ondersteuning aan eenheden van de landmacht. Tijdens de oefening wordt samengewerkt met zogenoemde Forward Air Controllers van de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine.

Deelnemers
Naast de Nederlandse luchtmacht met F-16’s, vliegen in deze oefening de Poolse, Noorse en de Belgische Luchtmacht met F-16’s. De Finse luchtmacht neemt deel met F-18 Hornet jachtvliegtuigen, de Zweden met JAS-39 Gripen toestellen en de Britse en Duitse luchtmacht met Typhoons. Naast jachtvliegtuigen nemen ook Apache helikopters van het Defensie Helikopter Commando vanaf Leeuwarden deel aan de oefening.

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando neemt deel met een PATRIOT luchtverdedigingssysteem en commando-element. De Nationale Datalink Management Cell geeft ondersteuning met datalink systemen. Het Air Operations Control Station Nieuw Milligen begeleidt alle vliegbewegingen en stuurt deze strategisch aan. Ook een KDC-10 tanker van vliegbasis Eindhoven en een AWACS toestel vliegen mee in de oefening, deze vertrekken vanaf hun eigen thuisbasis.

Vliegbewegingen
De deelnemende vliegtuigen voeren, vaak tegelijkertijd, alle relevante taken voor jachtvliegtuigen uit. Zo worden luchtverdedigingmissies uitgevoerd, waarbij een stuk luchtruim wordt verdedigd tegen binnendringende vijandelijke vliegtuigen of ter controle van een No Fly Zone. Verder worden er gesimuleerd aanvallen uitgevoerd op gronddoelen, waarbij weerstand wordt geboden door vijandelijke vliegtuigen en raketsystemen. Ook wordt er soms directe ondersteuning gegeven aan eigen grondeenheden.

Tijdens Frisian Flag 2012 wordt het grootste deel van de missies in de oefengebieden boven de Noordzee uitgevoerd. Naast het Nederlandse luchtruim wordt ook van het Duitse en Deense luchtruim gebruik gemaakt. Ook wordt gebruik gemaakt van het militair oefengebied de Marnewaard en delen van Noord Nederland.
Tijdens de oefening wordt vanaf maandag 16 april tot en met vrijdag 27 april van 08.00 – 17.00 uur gevlogen, met uitzondering van het weekend. Per dag wordt tweemaal gestart. De vliegtuigen moeten zich houden aan de standaard toegestane hoogte.

112Fryslan