PEPERGA – Brandweerkorpsen van Wolvega, Noordwolde en Steenwijk hebben woensdagavond een grote oefening gehouden in een vervallen boerderij. Het betrof een veelzijdige realistisch scenario met onwelwordingen, brand, gevaarlijke stoffen, gewonden en meer.

Al vroeg op de avond verzamelden de korpsen zich bij de kazerne van brandweer Wolvega. Enkele organisatoren van de brandweeroefening waren op dat moment al op de locatie aanwezig. Dit betrof een oude vervallen boerderij aan de Domeinenweg. De boerderij is in handen van It Fryske Gea is ter beschikking gesteld voor de hulpverleners.

Na ruim zes maanden voorbereiding is het dan zover. De brandweerlieden van korps Wolvega zijn via hun pagers opgeroepen  om ter plaatse te gaan op de locatie, aangeduid met een groot spandoek aan het begin van de weg: brandweeroefening. Een tankautospuit en het oppervlakte reddingsteam (OVRT) zijn uitgerukt.

Scenario: een boze man
In het pand is een drugslab nagemaakt waarvan de eigenaar het niet meer zo goed in de handen heeft. Een vat met afval is gaan lekken waardoor een voorbijganger op het water onwel is geraakt. Een passant heeft de meldkamer gebeld. Gevraagd is of de passant wat dichterbij kan gaan kijken, aldaar ziet hij een blauw vat bij een aanhanger liggen en een agressieve man.

Deze boze man, de eigenaar van het lab, is de brandweer bij aankomst direct te lijf gegaan met een metalen buis. “Ik steek de boel in de brand, ga weg!!” Aldus de eigenaar van het drugslab. Terwijl de eerste brandweerlieden op onderzoek uitgingen bij de man op het water, heeft de man brandgesticht op de bovenverdieping van het pand. Daarbij is een vrouw gewond geraakt. De boze eigenaar van het lab heeft echter spijt gekregen en is met ademhalingsproblemen naar de weg gekropen. Ook de brandweer van Noordwolde en Steenwijk en een ambulance zijn inmiddels gealarmeerd.

Boobytrap en vingers kwijt
Bij het betreden van het pand zijn er enkele ontploffingen waargenomen. De eigenaar van het lab heeft een boobytrap geplaatst. Hier is nog een slachtoffer gevonden, een man, wie onder het bloed zit. Door de ontploffingen is een brandweerman van Noordwolde gewond geraakt. Hij is door collega’s terug naar de weg gebracht en bleek drie vingers kwijt te zijn.

De hoogwerker van brandweer Steenwijk is ter plaatse gekomen en is opgesteld. Het lab is intussen onschadelijk gemaakt en de brandweerlieden van Wolvega en Noordwolde zijn het pand door, op zoek naar brandhaarden en slachtoffers. De brand woedt op verschillende plekken in het pand en was snel onder controle. De vrouw die gewond is geraakt bij de brand, ligt op een plat dak. Ze heeft een open beenwond opgelopen en is door de brandweerlieden naar de ambulance gebracht.

Brandmeester
Na een inzet van ruim twee uren is het sein brandmeester gegeven. Alle slachtoffers zijn in veiligheid gebracht, behandeld en waar nodig vervoerd naar het ziekenhuis. Het drugslab ontmanteld en de brandhaarden geblust.

Al met al kijken de brandweerlieden terug op een leerzame en indrukwekkende oefenavond. Terug op de kazerne is alles nog eens nabesproken.

Onze collega’s van 112Stellingwerf.nl zijn op verzoek van brandweer Wolvega aanwezig geweest om beeldmateriaal te maken van de oefening. Deze rapportage is dankzij hun en de brandweer tot stand gekomen.

})