LEEUWARDEN – De politie heeft de identiteit vast kunnen stellen van de zwaar gewonde wielrenner. Het betreft een 51-jarige inwoner van Leeuwarden. De man ligt nog steeds in kritieke toestand in het het UMCG in Groningen.

Aanrijding
De 51-jarige wielrenner uit Leeuwarden kwam dinsdagmiddag vanaf het fietspad van de Hegedyk in Jellum en reed de rijbaan op. Ondanks krachtig remmen kon een 39-jarige automobiliste uit Marrum een aanrijding niet meer voorkomen. De wielrenner raakte hierbij zwaar gewond. Het slachtoffer werd gestabiliseerd door het personeel van de ambulance en traumahelikopter. Vervolgens werd de man per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. De wielrenner had geen identiteitspapieren bij zich. En gezien zijn ernstige verwondingen konden hulpverleners ook niet met hem communiceren. Het was dan ook onbekend om wie het ging.

Zoektocht
Ondanks onderzoek wisten agenten dinsdagavond de indentiteit van de wielrenner niet te achterhalen. Reden om diezelfde avond foto’s van de fietst op www.politie.nl/friesland en www.dadergezocht.nl te plaatsen. Tevens werd via twitter en Burgernet aandacht voor deze zaak gevraagd. Woensdagochtend volgde nog eens veel media aandacht. Naar aanleiding van deze aandacht belde de werkgever en een kennis (onafhankelijk van elkaar) met de politie Fryslân. De twee vertelden de agenten dat ze het sterke vermoeden hadden dat de wielrenner een 51-jarige inwoner van Leeuwarden zou zijn. Reden voor de agenten om direct met deze informatie aan de slag te gaan. Twee familieleden werden achterhaald en het duo ging met enkele agenten mee naar het UMCG in Groningen. Daar volgde de uiteindelijke identificatie van de wielrenner. Volgens de artsen is de 51-jarige Leeuwarder stabiel, maar desondanks is zijn situatie nog steeds kritiek.

112Fryslan