Hulpdiensten kijken terug op een relatief rustige jaarwisseling

FRYSLAN – De jaarwisseling in Friesland is relatief rustig verlopen. In Friesland werden in totaal negen personen aangehouden. De brandweer rukte tijdens Oud & Nieuw 66 keer uit voor met name afval- en containerbranden. Hieronder een overzicht.

De brandweer van Leeuwarden werd via P2000 in totaal twaalf keer opgeroepen. In bijna alle gevallen ging het om container-, afval- en autobranden. Ook een container van Omrin op een vrachtwagen vatte vlam. De chauffeur had restanten van brandstapels opgeruimd. Kennelijk waren de vlammen hierbij niet goed gedoofd, waarna de lading in brand vloog. De chauffeur wist met succes de container te lossen op de Oosterkade. Een woningbrand op de Schoppershofstraat bleek mee te vallen, evenals een brandmelding op het stadhuis. Het bleek hier om de CV te gaan.

De meest bizarre melding tijdens de jaarwisseling was in Damwâld. Een in brand gestoken sloopauto op de Dr. J. Botkepaad kwam in beweging en uiteindelijk via een park bij de oprit naast een woning tot stilstand. Er ontstond hierdoor forse schade aan een geparkeerde auto en ook de woning liep schade op.

In Sneek waren naast enkele kleine brandjes ook twee forse branden. Op de Kempiusstraat ging een schuur achter een woning in vlammen op. Op de Oude Oppenhuizerweg kwam rond kwart voor 3 in de nacht een melding van een autobrand binnen. Ter plaatse bleek een geparkeerde auto volledig in brand te staan. In beide gevallen waren de branden snel geblust.

Opvallend was dat er in de voormalige gemeente Gaasterlân-Sleat voor het eerst sinds lange tijd geen Oud & Nieuw gerelateerde meldingen/branden waren. In dorpen als Wijckel, Oudemirdum en Bakhuizen hoefde de brandweer niet in actie te komen. Wel was er in Harich een grote brand in een manege, echter is het niet waarschijnlijk dat de brand door vuurwerk o.i.d. werd veroorzaakt. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht. Het zou kortsluiting of brandstichting kunnen zijn. De schade zou honderdduizenden euro’s zijn.

In Stavoren moest de brandweer in 24 uur tijd drie keer uitrukken. Bij een jeugdhonk op de Koeweg kwam op advies van Handhaving & Toezicht Súdwest-Fryslân rond drie uur in de middag de brandweer ter plaatse om een brandbult te blussen. Later op de avond en in de nacht moest de brandweer ook twee keer ter plaatse komen op de Ringstraat waar ook een afvalbrand was.

Op Ameland moest de brandweer ook drie keer uitrukken door verschillende vreugdevuren.

Grote plaatsen als Drachten, Heerenveen en Dokkum hadden nauwelijks met branden te maken. In Drachten werd de brandweer opgetrommeld voor een klein brandje op een balkon en daarnaast waren er nog enkele kleine brandbulten waar de brandweer voor werd opgeroepen. In Burgum tot slot moest de brandweer drie keer uitrukken voor enkele kleine branden.

Aanhoudingen
Tijdens de jaarwisseling werden in Noord-Nederland 31 personen aangehouden. Negen personen werden in Friesland aangehouden, vijftien in groningen en zeven in Drenthe. De aanhoudingen hadden betrekking op allerlei verschillende incidenten. Zo werd in Drachten een beveiliger geslagen waarna de verdachte werd aangehouden. In Leeuwarden raakte een agent gewond nadat hij werd geslagen door de verdachte tijdens de aanhouding. De verdachte had even daarvoor een man mishandeld op het Ruiterskwartier. De andere aanhoudingen hadden betrekking op kleinere vergrijpen, zoals belediging en wildplassen.

Vuurwerkslachtoffers
Ook dit jaar raakten weer verschillende personen gewond door vuurwerk. In de Friese ziekenhuizen melden zich diverse slachtoffers. Voor zover bekend viel het letsel in bijna alle gevallen mee.

Redactie