LEEUWARDEN – De storm van zondagmiddag heeft ook in de omgeving Leeuwarden voor schade gezorgd. Hekwerken, borden en bomen werden omgeblazen.

Op de Willem Lodewijkstraat was een boom omgewaaid die de weg blokkeerde. De boom kon grotendeels van de weg afgehaald worden maar lag nog wel gevaarlijk. Een politieauto heeft de situatie beveiligd. Bij een kerk aan de Archipelweg kwam daklood los, de brandweer heeft met behulp van ladders de losse delen verwijderd.

Bij het gemeentehuis aan de Nieuwestad zijde waaiden houten platen/hekken omver. De brandweer heeft de situatie veilig gemaakt. Ze konden daarna direct door naar de Westersingel waar een boom omver gewaaid was. In de val werd een vlaggenmast geraakt, de boom kwam tegen een woning. De boom is in stukken gezaagd.

Op de Tesselschadestraat waaide een reclamebord met hekwerken omver. Omdat het fietspad geblokkeerd werd, heeft de brandweer de materialen opgeruimd. Ze werden door een passerende buschauffeur gewezen op een omgewaaid bord wat even verderop deels op een rotonde lag. Dit bord op de rotonde Lange Marktstaat/Oude Veemarkt had de brandweer al vlot van de weg af.

Op de Schrans is de brandweer nog met een hoogwerker bezig geweest vanwege kerstverlichting die al deels naar beneden was gekomen. Ondertussen waren balkondeuren op de Willemskade opengewaaid, de brandweer is met een ladder het balkon opgegaan en heeft van binnenuit de deuren dicht gedaan.

Op de Hemma Oddastrjitte ging de wind aan de haal met een steiger bij een woning in aanbouw. Een overbuurman vertelde ons dat hij de steigerplanken zag vliegen. De brandweer heeft de losse delen verwijderd en gezorgd dat de situatie weer veilig is.

In Koarnjum aan de Skredyk was een boom op een woning terecht gekomen. De brandweer van Stiens heeft samen met de hoogwerker uit Leeuwarden de boom opgeruimd. Daarna werd de hoogwerker ingezet op de Julianalaan waar bij een flat iets los was geraakt.(Foto’s Robertjan Boonstra)

Video: R. Kiestra: