FRYSLÂN – De hulpdiensten zijn tijdens oud en nieuw 2022/2023 druk in de weer geweest met diverse incidenten. Hierbij ging het vooral om branden, vernielingen, ongevallen en overlast.

Volgens een telling die wij hebben bijgehouden van zaterdag 31 december 00:00 tot 1 januari 06:00 is de brandweer ongeveer 80 keer ingezet bij meldingen. Het ging hierbij voor een overgroot deel om afval- en containerbranden. Ook werd er uitgerukt voor stormschade, het assisteren van de ambulance en automatische brandmeldingen. De meeste uitrukken vonden plaats in de gemeente Smallingerland.

Voertuigbranden 

Op diverse plekken in de provincie moest de brandweer uitrukken voor brandende auto’s en caravans. In onder andere Dronryp, De Westereen, Witmarsum, Sneek, Oudega (Smallingerland), Drachten, Easterein en Lauwersoog gingen auto’s en caravans in vlammen op.

Schuurbrand Lemmer

In Lemmer ging aan de Jacob de Rookstraat een schuur in vlammen op. Het vuur brak omstreeks kwart voor negen uit. De brandweer was vanwege de nabijgelegen kazerne snel ter plaatse en kon erger voorkomen. Mogelijk is er asbest vrijgekomen bij deze brand.

Brand in trappenhuis Heerenveen

In het trappenhuis van een wooncomplex aan de Trekker brak even voor twee uur brand uit. De politie deed een bluspoging, maar deze slaagde niet. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Bij de brand kwam veel rook vrij. Er ontstond veel schade door de brand.

Aanhoudingen

De politie heeft in de provincie acht mensen aangehouden voor onder andere openlijke geweldpleging, mishandeling en het verstoren van de openbare orde. Op enkele plekken in Fryslân was er sprake van dreigende ongeregeldheden. De Mobiele Eenheid (ME) stond onder andere stand-by, maar hoefde niet in te grijpen.

Agent gewond in Appelscha

Op de Boerestreek zijn een jongen en een agent gewond geraakt door mishandeling. Een man werd aangehouden, omdat hij een 19-jarige jongen had mishandeld. Tijdens de aanhouding verzette de man zich hevig en mishandelde daarbij een agent. De agent heeft aangifte gedaan tegen de man.

 

Redactie