GEEF JEZELF EEN KANS! Doe jij de binnendeuren dicht als je gaat slapen? Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen van rook krijgt je lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg.

Rookmelders redden levens. Want deze apparaten melden je met een luid alarm dat er rook is. Sluit ’s avonds voor je slapen gaat de binnendeuren. Zo blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte. Sluit binnendeuren en zorg dat je rookmelders altijd kunt horen! Overleef jij een woningbrand? Doe de test!

slide-vdkob

Brand voorkomen
Twee op de drie woningbranden ontstaan door menselijk handelen. Je kan zelf het risico op brand voorkomen!
• Gebruik vuur veilig. Doof bijvoorbeeld kaarsen als je de kamer verlaat.
• Maak apparatuur stofvrij. Reinig bijvoorbeeld het filter van de wasdroger.
• Zet apparatuur uit. Laat je wasmachine of vaatwasser niet draaien als je het huis verlaat.

Brand melden
Als je slaapt ruik je geen rook, maar je hoort het luide alarm van een rookmelder wel. Plaats rookmelders dus in ieder geval in de hal en op de overloop maar vooral ook in ruimten waarin je slaapt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat je de rookmelders goed kunt horen. Ook bij gesloten deuren. Kun je de rookmelder niet horen, kies dan voor rookmelders die onderling gekoppeld zijn.

Brand zelf blussen
Beginnende brandjes kan je zelf doven met water, zand of een blusdeken. Maar gebruik nooit water om brandende olie, vet of een vlam in de pan te blussen.
Is de brand groter dan een voetbal? Blus de brand dan niet zelf en breng je huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid.

Veilig vluchten
Een brand verspreidt zich razendsnel. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke, giftige rook waardoor je niks meer ziet en je niet meer kunt ademen. Spreek dus van tevoren met je huisgenoten een veilige vluchtroute af.

Vlucht bij brand niet door de dichte rook. Blijf laag bij de grond. Lukt dit niet, blijf dan in de ruimte zonder rook. Sluit de binnendeur en maak aan de brandweer kenbaar waar je bent.

Overleef jij brand in huis?
Weet jij wat je moet doen als er brand uitbreekt in huis? Twee op de drie woningbranden ontstaan door menselijk handelen, het kan ons dus allemaal overkomen. Door een goede voorbereiding weet je wat je moet doen als het noodlot toeslaat. Doe de test en kom erachter hoe goed je bent voorbereid!

Doe de test!(<-klik)

Tekst: http://verkleindekansopbrand.nl/

Redactie