TERHERNE – De politie en andere hulpdiensten zijn woensdagavond in actie gekomen nadat een ultra light vliegtuigje (ULV) mogelijk zou zijn neergestort in het Snekermeer. Na anderhalve uur zoeken werd de actie gestaakt zonder dat iets of iemand is aangetroffen. De hulpdiensten gaan uit van een vergissing van de melder.

Woensdagavond rond 20.30 uur meldde een schipper via de marifoon dat hij het ULV had zien vliegen en dalen aan de kant van Terherne en was het daarna uit het zicht geraakt. Omdat het vliegtuigje mogelijk in het water was gestort, werden directe alle hulpdiebnstebn gealarmeerd. Door zeven boten van brandweer en politie en twee helikopters van de SAR en de KLPD werd direct het gehele Snekermeer afgezocht. Er werd niets aangetroffen. Vervolgens werden ook de Goengaaster Poelen, de Langweerder Wielen, het Hegermeer en alle tussenliggende poelen en brekken afgezocht, eveneens zonder resultaat. Ook werden vragen gesteld aan afgemeerde watersporters, die deze dag massaal het water op waren gegaan. Niemand had iets gezien. Nadat door onderzoek bleek dat er ook geen vliegtuigje was vermist, is de zoekactie om 22.00 uur gestaakt. De hulpdiensten gaat niet uit van een valse melding. Mogelijk heeft de de melder hetgeen hij heeft gezien, verkeerd geinterpreteerd.

In geval van een melding waarbij mogelijk een mensenleven is betrokken, wordt door de Nederlandse hulpdiensten altijd uit gegaan van het slechtst denkbare. Op dat scenario worden de hulpdiensten gealameerd. Mocht later blijken dat het meevalt, dan kan worden afgeschaald of gestopt. © Foto’s + Film Alex Zwart, Foto’s 20 t /m 31 Edwin Brandsma

Klik hier voor de film

112Fryslan

})