DRACHTEN – Een felle brand in een schuur achter een woning heeft vrijdagavond een woning verwoest en twee andere beschadigd. De brandweer schaalde op naar zeer grote brand.

De brand aan de Hooizolder werd rond half zes in de middag ontdekt en werd al snel opgeschaald naar middel brand. Bij aankomst van de brandweer stond de schuur al in lichterlaaie. De brand sloeg al snel over naar een tussenwoning, daarom werd opgeschaald naar grote brand.

Rond zeven uur werd nog uit voorzorg opgeschaald naar zeer grote brand om een vierde tankautospuit ter plaatse te krijgen. Dakisolatie had vlam gevat, dit kon voor overslag naar naastgelegen woning zorgen in het blok van vijf woningen.

Brandweer Drachten, Beetsterzwaag, Gorredijk, Burgum en Ureterp zijn opgeroepen voor de brandbestrijding. Brandweer Gorredijk kwam ter plaatse met het groot watertransport en vanuit Burgum kwam een watertankwagen ter plaatse. De verkenningseenheid(meetploeg) van Akkrum kwam ter plaatse om metingen te verrichten in de omgeving.

Bij de brand kwam veel rook vrij. De brandweer riep omwonenden en omstanders op: Blijf uit de rook, sluit ramen en deuren en schakel mechanische ventilatie uit. Vanwege de enorme rookontwikkeling werd een NL Alert verstuurd.

Overslag naar de naastgelegen woningen kon worden voorkomen. De woning waar de brand in de schuur achter de woning begon, is volledig uitgebrand. De twee naastgelegen woningen hebben rook, waterschade en schade aan het dak van de woningen. Rond half tien in de avond kon de brandweer over op nablussen, daarbij werd ook een mobiele kraan ingezet.

Stichting Salvage is ter plaatse om de bewoners van de drie woningen te ondersteunen bij het afhandelen van de schade. Zij zorgen er ook voor dat de woningen vanavond wind en waterdicht worden gemaakt.