LEEUWARDEN – Een grote felle uitslaande brand heeft in de nacht naar maandag een flatwoning aan de Dennenstraat volledig in de as gelegd. Diverse omliggende woningen moesten worden ontruimd. Acht woningen zijn onbewoonbaar verklaard.

De eerste melding van de brand kwam even voor half drie binnen. Omdat de brand al uitslaand was werd er snel opgeschaald naar middelbrand. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen uit de woning. De brandweerlieden hebben meteen zowel van buiten, als van binnen de eerste aanval ingezet op het vuur. Ondertussen werd er vanuit Marsum een derde tankautospuit aangestuurd en werd er opgeschaald naar grote brand en naar ‘grip-1’ voor een goede coördinatie.

Diverse woningen zijn vanwege de brand ontruimd, deze mensen werden opgevangen in een scoutinggebouw in de buurt. Twee ambulances kwamen ter plaatse voor eventuele slachtoffers. Uiteindelijk is één persoon, de buurman van het brandadres, met rookinhalatie naar het ziekenhuis gebracht.

Tijdens de brand werd tweemaal een NL-alert uitgestuurd vanwege de hevige rookontwikkeling die elders in de wijk neersloeg.

Liander moest het gas van de woning afsluiten, zodat de brandweerlieden het laatste vuur goed en veilig konden blussen. Vanuit Harlingen werd een tweede hoogwerker opgeroepen en vanuit Burgum is het grootwatertransport ter plaatse gekomen.

De brandweer is ruim drie uren bezig geweest met het bestrijden van de brand. Rond kwart over zes in de ochtend kon het sein brandmeester worden gegeven. De brandweer zal nog enige tijd bezig zijn met nablussen.

Acht woningen rondom het brandadres zijn onbewoonbaar geraakt door de brand. Deze bewoners zullen elders ondergebracht worden.

R. Kiestra