LAUWERSOOG – Het visrestaurant Waddengenot aan Zee is dinsdagavond aan het begin van de avond compleet verloren gegaan door een felle uitslaande brand.

De brand in het restaurant brak net na half acht uit en de brandweerkorpsen van Anjum en Zoutkamp werden als eerste gealarmeerd. Het vuur greep snel om zich en de rookwolken waren al van verre afstand waarneembaar. Hierop werd door de aanrijdende korpsen, in overleg met de Officier van Dienst er binnen enkele minuten opgeschaald naar het sein “grote-brand”.

De brandweer van Dokkum werd daarop met een tankautospuit en hoogwerker naar het adres gestuurd. Ook werd Zuidhorn met een grootwatertransport opgeroepen om assistentie te verlenen.

Het visrestaurant stond binnen kortste keren compleet van voor tot achter in de brand. Met man en macht werd door de vrijwilligers van de brandweer gestreden om het vuur onder controle te krijgen. Ondanks het sterke optreden van de brandweerlieden kon niet voorkomen worden dat het pand compleet verloren ging.

Het bluswater werd door het groot watertransport vanaf de sluizen richting de brand gepompt, via de slangen die over de rijbaan lagen. Ook trok de rook over de Lauwersseewei, daarom werd de N361 afgesloten tussen Lauwersoog en Anjum. Het verkeer moest via Zoutkamp omrijden.

Binnen ongeveer twee uren had de brandweer het vuur onder controle en kon men starten met de nabluswerkzaamheden. Het pand kan door de enorme vuurzee als verloren worden beschouwd.

Ate Atema