NOARDBURGUM – Bij een houtbedrijf aan de Woudweg is donderdagmiddag rond twaalf uur een felle brand uitgebroken, het bedrijf en de woning zijn hierbij grotendeels verloren gegaan.

Bij de eerste alarmering van de brandweer werd al het sein middel brand gegeven omdat het om een felle uitslaande brand ging.  Vervolgens werd er al snel opgeschaald naar grote en later zeer grote brand. Ook is grip-1 afgekondigd voor een goede coördinatie.

Veel brandweerkorpsen uit Friesland en Groningen zijn gealarmeerd om het vuur te bestrijden. De korpsen uit Burgum, De Westereen, Harlingen, Anjum, Grijpskerk, Buitenpost, Surhuisterveen, Gytsjerk, Zoutkamp, Drachten, Zuidhorn, Dokkum, Leeuwarden, Bolsward en Drogeham werden ingezet voor de brandbestrijding. Ook zijn er drie hoogwerkers en het groot watertransport ingezet.

In de wijde omtrek is een grote zwarte rookwolk zichtbaar. De politie heeft de omgeving van de brand ruim afgezet. De brand is waarschijnlijk begonnen bij het dak met zonnepanelen, waardoor al snel de loods van 100 bij 40 meter in lichterlaaie stond. In de loods lag hout opgeslagen. De brandweer kon niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen woning.

In de omgeving is een NL Alert verspreid. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Omdat er veel toeschouwers op de brand afkwamen riep de brandweer op om de hulpdiensten de ruimte te geven.

Van het bedrijfspand is niets meer over. Op foto’s is te zien dat van de woning het rieten dak volledig verwoest is.

Hendrik Dijkstra