DRACHTEN – In de nacht van donderdag naar vrijdag heeft een zeer grote brand een snoepfabriek aan De Bolder compleet verwoest.

Omstreeks kwart voor twee in de nacht kwam de eerste melding van brand industrie binnen. Vrij snel werd er opgeschaald naar het sein ‘zeer grote brand’ en werd er grip-1 afgekondigd voor goede coördinatie. De brand begon in een loods aan de achterkant van het pand. Enkele minuten later stond het pand al compleet in lichterlaaie. Meerdere brandweerkorpsen werden gealarmeerd om de vlammenzee te bestrijden. Bij de brand kwam ook enorme rookontwikkeling vrij. Hiervoor is een NL-Alert afgegeven aan omwonenden, met het advies om ramen en deuren gesloten te houden.

Rond drie uur is door de hitte van de enorme brand de loods gedeeltelijk ingestort. Alle twaalf personeelsleden die op dat moment aan het werk waren, konden het pand op tijd verlaten. Er raakte niemand gewond bij de brand.

Omstreeks kwart voor vier heeft de brandweer besloten om een stoplijn te maken in het pand en zodoende de brand tegen te houden. Voor deze handeling is een zogenoemd tweede peloton oproepen van vier extra brandweerauto’s om te assisteren bij de brand.

De omgeving is ruim afgezet. Op dit moment zijn er nog steeds meerdere straten rondom de brand afgesloten. Zo zijn De Gaffel, De Fok, De Bolder en De Hemmen (deels) afgesloten en niet bereikbaar voor het verkeer. Ook krijgt de brandweer berichten dat er roetdeeltjes en plastic wordt gevonden in meerdere wijken. Bij het aantreffen ervan kan dat gedeponeerd worden in de grijze bak. Was naderhand wel goed de handen.

Even na half tien in de ochtend kon het sein brandmeester worden gegeven. Het nablussen is nog in volle gang en volgens de brandweer kan dit nog uren gaan duren.

Luchtfoto’s 112drachten.nl en foto’s bij daglicht Ruben Oosterman

Schade na grote brand snoepfabriek bij daglicht