TJERKGAAST – Zaterdagochtend rond twintig over elf is aan de Gaestdyk een woning van een boerderij verwoest door een felle uitslaande brand.

Al bij aankomst van de eerste bluswagen uit Sloten was er sprake van een felle uitslaande brand en was duidelijk dat de woning niet meer te redden was. Er werd al snel opgeschaald naar het sein ‘grote brand’, waarop er twee extra tankautospuiten, een hoogwerker en het groot watertransport ter plaatse kwamen. Een ligboxstal die vrijwel tegen de woning aanstond, werd bedreigd door het vuur. Daarom hebben brandweer, buren, omstanders en fotografen geholpen om het vee uit de stallen te halen. Het ging om koeien en jongvee wat in de stallen stond, het vee kon veilig het weiland in gedreven worden. Later werd het jongvee door buren opgevangen.

De brandweer begon direct met de blussing en hield de stallen nat. Het dak van de woning is ingestort. De brandweer kon niet voorkomen dat de woning volledig werd verwoest door het vuur. Overslag naar de stallen kon worden voorkomen, voor zover bekend heeft het vee de brand overleefd. De boer was tijdens het uitbreken van de brand niet thuis. Er is dan ook niemand gewond geraakt bij de brand.

Het groot watertransport uit Joure kwam ter plaatse om voor voldoende bluswater te zorgen. De bluswagens uit Sloten, Sint Nicolaasga en Balk bestreden de brand en kregen daarbij hulp van de hoogwerker uit Sneek. Ook de politiehelikopter was aanwezig om de brand vanuit de lucht te bekijken. Een ambulance is ter plaatse geweest, maar hoefde niet in actie te komen.

 

Lammert Homma