WOLVEGA – In het oude gemeentehuis aan de Heerenveenseweg is dinsdagavond brand ontstaan. Al snel sloegen de vlammen uit het rijksmonument, waarin een restaurant gevestigd is.

De brandweer kreeg rond kwart over tien de melding binnen, waarna het sein ‘zeer grote brand’ werd gegeven. Vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers werden ingezet om het vuur te doven. Brandweervoertuigen uit Wolvega, Scherpenzeel, Heerenveen, Steenwijk, Vledder en Drachten werden ingezet.

Attente passanten hebben een terras leeggehaald om de brandweer ruimte te geven. De rook die vrijkwam bij de brand zorgde voor veel overlast. De brandweer heeft vier gewonden overgedragen aan de ambulancedienst. Zij hadden de rook ingeademd.

De hulpdiensten schaalden op naar GRIP 1. Functionarissen van alle disciplines kwamen ter plaatse om overleg te houden. Ook is er een NL-alert afgegeven. Omstreeks twee uur ’s nachts kon de brandweer het sein brandmeester geven. Uiteindelijk is de bovenverdieping volledig uitgebrand. De benedenverdieping heeft veel schade door de bluswerkzaamheden opgelopen.

Op advies van de brandweer werden enkele nabijgelegen cafe’s en het restaurant ontruimd. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren vanwege de rookontwikkeling te sluiten. De bewoners van het getroffen pand zijn ondergebracht bij familie of elders.

Het karakteristieke pand uit 1835 is goed bekend in het dorp. In 1912 brandde het al eens helemaal uit.

Een deel van de gevel van het voormalige gemeentehuis is ingestort.

Redactie