BURGUM – Een grote uitslaande brand heeft vrijdagochtend een grafkistenfabriek verwoest aan de Elingsloane. Meerdere mensen werden door het ambulancepersoneel onderzocht na het inademen van rook of het oplopen van brandwonden.

Even voor half negen werd de brand ontdekt. Daarop werd gelijk de brandweer uit Burgum gealarmeerd. Omdat de brand redelijk snel uitslaand was, werd assistentie opgeroepen aan de tweede bluswagen uit Burgum en de hoogwerker uit Leeuwarden.

Bij aankomst van de brandweer was de brand al uitslaande vanuit het dak. De meldkamer schaalde verder op naar ‘grote-brand’ en riep assistentie in van de brandweer uit De Westereen en verschillende watertransportsystemen.

De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling met indrukwekkende rookwolken. Via NL-Alert riepen de hulpdiensten op burgers onder de rookpluim hun ramen en deuren te sluiten. Rond 10.00 uur had de brandweer het vuur onder controle. Kort daarna werd dan ook het sein ‘brand meester’ gegeven.

Bij de brand hebben verschillende mensen de schadelijke rook ingeademd. Zij zijn onderzocht door het ambulancepersoneel. Eén persoon is met brandwonden overgebracht naar het MCL.

Het nablussen zal nog geruime tijd gaan duren.

Video : E. Brandsma
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j-txio80IcQ&edit=vd[/youtube]

Video: A. Atema
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bdmeWiu611E[/youtube]

112Fryslan