LEEUWARDEN – Bij de Black Lives Matter demonstratie zijn zaterdagmiddag en -avond veel agenten en handhavers ingezet. Het verliep uiteindelijk rustig.

Om de anti-racisme demonstratie goed te kunnen laten verlopen, werden agenten te voet en op de fiets ingezet, evenals surveillancewagens en motoren. Daarnaast werden er meerdere ME bussen ingezet.

De demonstratie op de bult in het Rengerspark trok veel bezoekers. Rond half zeven in de avond was het maximaal aantal bezoekers van 2500 mensen bereikt, daarom werd het terrein afgesloten om nieuwe bezoekers te weren. De demonstratie verliep rustig en vreedzaam, alle deelnemers leken zich aan de anderhalve meter te houden.

De politie moest wel in actie komen wegens een groep van tientallen tegendemonstranten die zich bij de Oldegalileën hadden verzameld. De politie had signalen dat zij de anti-racismedemonstratie wilden verstoren. Om dit te voorkomen werden de Eebrug en de Noorderbrug tijdelijk open gezet, zodat de groep niet bij de demonstratie kon komen. Het bleef daarna rustig.

Rondom het terrein van de demonstratie werd nog een man tegengehouden die zich als zwarte piet had verkleed. De man is het gebied uit begeleid door handhavers van de gemeente.

Op de gebouwen van Stenden en de Hofwijck waren leuzen aangebracht, nog voor de aanvang van de demonstratie zijn deze verwijderd door een schoonmaakbedrijf.

https://www.facebook.com/fayola.vanderveen/videos/2876812619108512/

Redactie