HARLINGEN – Een bus met scholieren van de maritieme academie is onderweg naar een excursie in Amsterdam. Bij het invoegen op de centrale aansluiting van de N31 gaat het mis. De chauffeur wordt onwel en botst tegen een auto.

De andere buschauffeur probeert uit te wijken maar raakt ook in botsing met een andere auto. Hierdoor slaat de bus om. Door de chaos ontstaat er een kettingbotsing achter dit ongeval. Er zijn ruim honderd slachtoffers.

Bovenstaande betrof het oefenscenario voor de grote hulpverleningsoefening die vanavond in de open bak van de N31 werd gehouden. Aan de oefening deden ruim honderd leden van verschillende disciplines mee (Rode kruis, brandweer, politie, ambulance, sigma, Rijkswaterstaat) Tevens verleende de maritieme academie hun medewerking. Ruim honderd slachtoffers, allemaal voorzien van schmink om het zo “echt” mogelijk te laten lijken en diverse lotus medewerkers ensceneerde diverse verwondingen: van een complexe beenbreuk tot aan een oppervlakkige schaafwond.

Om de gehele hulpverleningsketen te testen werden er grote getallen slachtoffers afgevoerd naar het ziekenhuis in Sneek. Hier werden ze op de spoedeisende hulp opgevangen en werd ook daar het scenario doorgespeeld.

 

redactie nw