DWINGELOO – Zaterdagavond werd om 17:20 uur een natuurbrand gemeld aan de Oude Hoogeveensedijk te Dwingeloo.

Ter plaatse van de brandweer bleek het een natuurgebied te zijn tussen Dwingeloo, Ansen, Lhee aan het Anserpad. In verband met de bereikbaarheid van de locatie van de grote brand en het aanleggen van een waterwinning werd om 17:26 uur middelbrand gegeven waarna het korps van Beilen werd gealarmeerd. De rook wolken van het Dwingeloërveld waren van veraf al waar te nemen. Om 17:43 werd het korps van Ruinen gealarmeerd.

De brandweer had grote moeite met het blussen van de brand dit kwam voornamelijk door het moeilijk begaanbare heide en het voortdurend draaiende wind. Waardoor om 17:51 uur grote brand werd gegeven en niet veel later grip 1. Hierdoor werden de korpsen van Vledder, Assen, Hoogeveen ingezet.Het vuur greep met een razend tempo om zich heen waardoor de kans bestond dat de brand het bos in zou gaan. Omdat er in het bos veel vakantieparken en woningen zijn heeft de brandweer hun inzet hierop aangepast. Zodat de mensen niet hoefde te worden geevacueerd.

Boeren uit de omgeving boden hun diensten aan om de brandweer te ondersteunen. Met trekkers werd af en aan gereden met water. Aangezien de brandweerkorpsen al een geruime tijd stonden te blussen werden om 19:11 uur en 19:27 uur de Korpsen van Havelte en Appelscha gealarmeerd voor aflossing. De brand was nu onder controle en om 19:43 werd het sein “brand meester” gegeven. De korpsen van Havelte en Appelscha zijn ingezet voor het nablussen. Dit zal nog de gehele nacht in beslag nemen.

Tijdens de brand zijn 70 a 80 brandweerlieden ingezet. De brand heeft een oppervlakte van 800 bij 300 meter natuurgebied verwoest. Over de oorzaak kon de OVD van de brandweer niets vertellen. Vermoedelijk heeft er een barbeque plaats gevonden waardoor de brand is begonnen. Dit is niet nog niet bevestigd aangezien de politie hier nog onderzoek naar zal doen.

Tekst & Foto’s: R.Koene & P.Koene © Compact Media / [url=http://www.nieuwsflyer.nl/]Nieuwsflyer.nl[/url]

[zideo]zideo=6b3465546f46773d&playzideo=6b3461526d316478[/zideo]

112Fryslan