SNEEK – Verschillende hulpdiensten hebben de afgelopen week een grootschalige oefening gehouden op het Sneekermeer

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De oefening vond plaats op het Sneekermeer. Tijdens de voorjaarsvakantie is een schip van het zeekadettenkorps onderweg naar hun kamp. Ter hoogte van Sneek breekt er brand uit. Het schip raakt stuurloos, loopt vast en dreigt te zinken. Meerdere personen raken gewond en te water.

De brandweer en de overige hulpdiensten hadden hun handen vol aan de slachtoffers. Een extra moeilijkheidsgraad was dat het schip niet langs een steiger lag maar midden in een drukke vaarweg. Hierdoor moesten de slachtoffers per boot worden overgebracht naar het aanlandingspunt. Hiervoor werden o.a private watersportorganisaties voor ingezet.

Private watersportorganisaties

In 2016 en 2017 is hier een pilot mee gedraaid. watersportorganisaties zijn bij een ongeval op het water vaak sneller ter plaatse dan hulpdiensten, en kunnen dan eerst hulp verlenen of zelf kleine incidenten zelf oplossen. Deze organisaties worden vanuit Meldkamer Noord Nederland gealarmeerd bij een incident. De pilot is een groot succes: de watersportorganisaties zijn al tientallen keren in actie gekomen, tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen en hulpdiensten.

Aan de oefening werkten mee: Brandweer Fryslân, Politie Eenheid Noord-Nederland, Meldkamer Noord Nederland, Gemeente Súdwest Fryslân, Rijkswaterstaat, Wetterskip Fryslân, Provincie Fryslân, Regionale Ambulancevoorziening Fryslân, private watersportorganisaties en het Zeekadetkorps Harlingen, Lemmer en Urk. Veiligheidsregio Fryslân coördineerde de grootschalige oefening.