WATEREN – De Friese brandweer assisteerde dinsdag bij een grote natuurbrand nabij het Drents Friese Wold.

Rond twintig over één werd de brand ontdekt aan de Appelschaseweg. Direct was het duidelijk dat het om een grote brand ging en werd er opgeschaald naar het sein ‘zeer grote brand’. Korpsen uit de wijde omgeving werden opgeroepen.

Uit beelden is gebleken dat het om ruim 75 hectare heidegebied gaat wat verwoest is door de brand. Vier campings aangrenzend aan het brandgebied zijn ontruimd geweest. Het gevaar bestond dat het vuur de campings zou benaderen. Zover bekend is dit niet het geval geweest. Het vuur stopte tot zo’n tien meter voor een camping. In totaal zijn er tot 2000 mensen geëvacueerd.

Inzet Friese brandweer

Allereerst werd de hulp ingeschakeld van brandweer Appelscha en Noordwolde. Later op de middag is een peloton van brandweervoertuigen opgeroepen om te verzamelen. Brandweer Tjalleberd, Lemmer, Joure en Wolvega zijn hierop gaan rijden.

Defensie is ter plaatse gekomen met een Chinook helikopter. Deze helikopter is reeds bij andere branden ingezet en bleek een effectief bluswapen te zijn. Water haalde de helikopter op uit het Achterste Plas. Dit is een zandafgraving nabij Hoogersmilde.

Burgemeester Rikus Jager liet weten trots te zijn op de eigenaren van de campings en hun gasten. “Een dikke pluim voor alle campingeigenaren, hun gasten, maar ook voor de loonwerkers die hebben geholpen met blussen. Ik kan me niet heugen dat we dit eerder zo hebben meegemaakt.” Vertelde hij in een interview van RTVDrenthe. Hij kwam terug van vakantie voor de brand.

Hoe de brand kon ontstaan is niet bekend.

Redactie