WOLVEGA – Een grote brand heeft woensdagavond een appartement boven een restaurant verwoest. De brand brak rond negen uur uit aan het Van der Sandeplein. Er is een verdachte aangehouden.

Direct was duidelijk dat het om een flinke brand ging en aanrijdend schaalde de brandweer op naar het sein ‘middel-brand’ en niet veel later ‘grote-brand’ en GRIP-1. De eerste eenheden van de brandweer waren vlot ter plaatse en wisten de eerste vlammenzee snel te blussen. Een dik pak rook kwam vanaf het appartement. Al vanaf het eerste moment was het onduidelijk of er nog mensen in het pand aanwezig waren en daarom werd er groot opgeschaald.

Omliggende panden zijn tijdens de brand geëvacueerd. Veel nieuwsgierige mensen die op de brand zijn afgekomen werden op afstand gehouden met lint. Hierdoor was er voldoende werkruimte voor de hulpdiensten.

Nadat de brand snel meester bleek, laaide de brand steeds weer opnieuw op op de zolderverdieping van het pand. Mogelijk ging het hier om een brandende gasleiding wat de situatie bemoeilijkte. Uiteindelijk slaagde men erin het gas af te sluiten en konden de laatste vlammen gedoofd worden. Rond half twaalf kon het sein brand meester gegeven worden. Brandweerkorpsen uit onder andere Wolvega, Heerenveen, Joure en Drachten zijn ter plaatse gekomen om de brand te bestrijden.

Het appartement is door de brand verwoest. De woningen en bedrijven rondom het appartement hebben rook en waterschade opgelopen. De brandweer heeft laten weten dat totaal 7 personen elders zijn ondergebracht en dat er niemand gewond is geraakt.

UPDATE
De politie meld donderdagochtend dat er een persoon aangehouden is. De politie is woensdagavond na de brand direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Dezelfde avond is een 48 jarige man uit Wolvega aangehouden door de politie op verdenking van brandstichting.

Foto’s: 112Wolvega

Redactie