AMELAND – Op een vrachtschip is afgelopen nacht zo’n dertig kilometer ten noorden van Ameland een grote brand uitgebroken. Hierbij is een persoon om het leven gekomen en raakten meerdere opvarenden gewond. De kustwacht is een grote reddingsactie gestart.

Het schip met de naam Fremantle Highway, een zogenaamde autocarrier, heeft ongeveer 3000 auto’s aan boord, waarvan 25 elektrische auto’s. Vermoedelijk ontstond afgelopen nacht in één van de elektrische auto’s brand. Het vuur sloeg daarna zeer snel om zich heen. Er waren op dat moment 23 bemanningsleden aan boord. Het schip was vanuit de Bremerhaven onderweg naar Egypte.

Meerdere KNRM boten en een helikopter en vliegtuig van de kustwacht werden naar het brandende vrachtschip gestuurd. Door de hevigheid van de brand zijn een aantal bemanningsleden gecontroleerd van boord gesprongen, zij zijn door de kustwacht uit het water gehaald. Een aantal opvarenden zijn per helikopter en reddingsboot van het schip gehaald en naar Lauwersoog of vliegveld Eelde overgebracht. Hier stonden ambulances klaar om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen. Dit werd onder andere gedaan door ambulances uit Leens, Mitselwier, Dokkum, Drachten, Leeuwarden, Buitenpost, Stiens, Hurdegaryp en Groningen.

Op dit moment is er niemand meer aan boord van het nog altijd brandende schip. Bluspogingen van het personeel mochten niet baten en ook gespecialiseerde brandweerlieden uit Rotterdam moesten vanwege gevaar het blussen staken.

Op dit moment wordt volgens de kustwacht met man en macht geprobeerd het schip te koelen, zodat het niet zinkt. Het schip maakt inmiddels slagzij. De kustwacht meldt dat het allerminst zeker is of dit gaat lukken.

UPDATE 17:00: De situatie is volgens de kustwacht nog altijd onveranderd. Het schip wordt volop gekoeld, maar goed blussen blijft lastig. Er is een noodverbinding aangelegd met een sleepboot om het brandende gevaarte op zijn plek te houden. Men werkt momenteel aan een verdere plan van aanpak.

Update 27 juli 04:30: De kustwacht meldt dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn.

Foto 1 t/m 4 gemaakt door Kustwacht Nederland

Redactie