LEEUWARDEN – Dinsdagmiddag rond kwart over twee brak er brand uit op de Einsteinweg, de brand werd opgeschaald naar grote brand en was rond vijf uur brand meester.

Het ging om een buitenbrand op het terrein van Vdmm, een metaal recycling bedrijf, volgens de brandweer zou het gaan om isolatiemateriaal. Het bleek al snel te gaan om een forse brand met hoge vlammen en een flinke rookwolk. Er werd dan ook vrijwel direct opgeschaald naar middel-brand om een tweede tankautospuit ter plaatse te krijgen. Later werd er opgeschaald naar grote-brand. Naast de voertuigen uit Leeuwarden kwamen ook brandweer Marsum en Menaam ter plaatse. Uit Grou kwam het groot watertransport ter plaatse.

De rook trok deels over het centrum en omliggende woonwijken. Via NL Alert werd opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. Meetploegen uit onder andere Harlingen werden gealarmeerd om metingen te verrichten op gevaarlijke stoffen in de rook. Autoverkeer ondervond veel hinder van de brand, vanwege rook en voor de aanrijdende hulpdiensten werden diverse wegen afgesloten.

Voor het blussen van de brand werd ook een boot(PW10) van de provincie ingezet. De brand die rond kwart over twee uitbrak werd rond vijf uur al brand meester gemeld. De brandweer zal nog wel lange tijd bezig zijn met nablussen.De meetploegen hebben geen gevaarlijke stoffen gemeten in de rook, echter is rook altijd gevaarlijk en daarom wordt altijd gemeld: blijf uit de rook.

Bauke van der Veen