GERKESKLOOSTER – In de zuivelfabriek van Friesland Campina aan de Verlaatsterweg ontstond dinsdagmorgen rond acht uur brand.

De brandweer schaalde snel op naar “grote brand”. De vlammen sloegen toen al uit het dak van een opslagloods. Diverse omliggende korpsen werden opgeroepen voor assistentie. Al vrij snel ontwikkelde de brand zich tot een zeer grote brand. De brand woedde in een opslagloods waarin ruim 45.000 kazen waren opgeslagen. Het pand bleek niet meer te redden en de brandweer liet deze uiteindelijk gecontroleerd uitbranden. Het nablussen zal naar verwachting nog een groot deel van de dag in beslag nemen.

Het scheepvaartverkeer op het Prinses Margrietkanaal werd tijdelijk stilgelegd. Even later mocht de beroepsvaart onder bepaalde voorwaarden weer doorvaren.
Tijdens het uitbreken van de brand waren er voor zover bekend, geen personen in het pand aanwezig. De brandweer heeft de muren van de opslagloods gesloopt om bij het vuur te kunnen komen.

De brand zorgde voor een flinke zwarte rookontwikkeling welke in de wijde omgeving was te zien. Een meetploeg van de brandweer werd ingezet om te controleren of er gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen. Wegen in de buurt van de fabriek werden eveneens afgezet en het scheepvaartverkeer op het Prinses Margrietkanaal werd tijdelijk stilgelegd.

Friesland Campina laat weten dat het productieproces uit veiligheidsoverwegingen is stilgelegd en dat alle aanwezige medewerkers in veiligheid zijn gebracht.

Foto’s Kevin van der Velde.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vR6Q4GuWdzA[/youtube]

112Fryslan