SINT JACOBIPAROCHIE – Aan het Noordeinde is dinsdag aan het begin van de middag een felle brand uitgebroken in een woonboerderij.

Rond één uur kwam er bij de meldkamer een melding binnen van een brand in het pand. Al snel werd er opgeschaald naar grote brand, waarna vele brandweerkorpsen werden opgeroepen. De korpsen van Sint Annaparochie, Menaldum, Leeuwarden, Harlingen, Stiens en Franeker waren ter plaatse om de brand te bestrijden. Daarnaast werd de Mobiele Commando Unit vanuit Drachten opgeroepen, omdat er werd opgeschaald naar GRIP-1.

De brand sloeg zeer snel om zich heen, waardoor de hele boerderij al snel in vuur en vlam stond. Volgens de brandweervoorlichter waren de bewoners snel uit het pand. Een aantal kinderen zouden rook hebben ingeademd.

Al snel werd duidelijk dat het pand niet meer te redden was. De brandweer heeft zich daarom voornamelijk gefocust op het voorkomen van overslag naar andere panden. De omliggende woningen werden uit voorzorg ontruimd. Rond half drie was de brand onder controle en kon de brandweer beginnen met nablussen. Dit zal nog geruime tijd in beslag nemen. Een aantal omliggende woningen liepen lichte schade op door de brand.

 

R. Kiestra