FEANWALDEN – Maandagmorgen heeft er een grote brand gewoed in een leegstaand gebouw van een voormalige diervoederfabriek aan de Munestrjitte.

De eerste melding van de brand kwam omstreeks acht uur binnen bij de brandweer. Vrij snel bleek het te gaan om een forse brand, waarop er opgeschaald werd naar middel en later grote brand. Tankautospuiten uit De Westereen, Burgum en Gytsjerk kwamen ter plaatse. Ook het grootwatertransport en de hoogwerker uit Leeuwarden kwamen ter plaatse. De hoogwerker betreft een leenhoogwerker van brandweer Bolsward, gestationeerd in Leeuwarden.

Bij de brand kwamen grote zwarte rookwolken vrij die van ver zichtbaar waren. De brand werd in eerste instantie voornamelijk van buitenaf bestreden. Toen de vlammen grotendeels gedoofd waren, is de brandweer naar binnen gegaan om het vuur helemaal te doven. Omstreeks half elf kon het sein brandmeester worden gegeven.

Vanwege de rookontwikkeling werd er een NL-Alert verstuurd, met het advies ramen en deuren gesloten te houden. Dit is advies is inmiddels weer komen ter vervallen.

Het gebouw staat al een tijdje leeg na een faillissement in 2019. De oorzaak van de brand is onbekend. Niemand raakte gewond.

 

 

Hendrik Dijkstra

})