RIED – Een flinke brand in hooibalen aan de Dongjumerweg werd zaterdagmiddag opgeschaald naar grote brand omdat de brand kon overslaan.

De brandweer van Franeker en Sint Annaparochie werden rond half vijf gealarmeerd om met spoed naar een boerenerf te gaan voor brandende hooibalen. Wegens de vakanties worden momenteel in de hele provincie standaard twee tankautospuiten gealarmeerd. Omdat er kans was dat de brand kon overslaan naar een kippenschuur, op een halve meter afstand van de brand en vanwege de waterwinning, werd er opgeschaald naar grote brand. Brandweer Marssum en Harlingen kwamen daarop ter plaatse, onder andere met het groot water transport.

Rond half zes kon een woordvoerder van de brandweer melden dat het gevaar voor overslag naar een lege kippenschuur geweken was. De brandweer zal waarschijnlijk nog wel enige tijd bezig zijn met de bluswerkzaamheden bij het agrarisch bedrijf.

De kippenschuur staat een halve meter van de opslag van de hooibalen en staat al een aantal jaren leeg. Naast de schuur worden circa 200 balen opgeslagen. Een verreiker haalt de balen die niet bij de brand zijn betrokken weg. Een andere kraan haalt bij de brand betrokken hooibalen weg en haalt deze uit elkaar zodat deze verder geblust kunnen worden.

Ytzen Korf

})