LEEUWARDEN – Dinsdagmiddag werd er brand gemeld bij de C&A in het centrum van de stad. Vanwege de oude panden werd uit voorzorg al snel opgeschaald naar grote brand.

Er was een brandlucht geroken en er zou rookontwikkeling waargenomen zijn vanaf het dak. De brandweer en politie gingen met spoed ter plaatse aan zowel de kant van het Ruiterskwartier als de Nieuwestad. Omdat het niet duidelijk was waar de eventuele brand zich zou bevinden, kwam er een derde tankautospuit uit Stiens ter plaatse.

De politie en handhaving zetten de omgeving ruim af aan zowel de Nieuwestad als de Ruiterskwartier kant. Winkels, appartementen en andere panden rondom de C&A werden ontruimd.

Brandweerlieden gingen op diverse plekken op zoek naar de oorzaak van de brandlucht, via de Nieuwestad zijde konden ze via een winkel/appartement op een dak naast de C&A komen. Ook werd de hoogwerker opgesteld ter hoogte van restaurant de Burgermeester van Napels. Uiteindelijk werd de oorzaak gevonden in een afvoerkanaal van het restaurant, nadat deze geveegd was nam de rookontwikkeling af. Stichting Salvage is ingeschakeld om de eigenaar van het restaurant te ondersteunen bij de afhandeling van de eventuele schade.

Bewoners van de ontruimde appartementen konden rond half vijf weer terug naar hun woning. Een agent is onderweg naar het incident gewond geraakt, hij is door ambulancepersoneel bij het incident behandeld en vervolgens naar het MCL gebracht. De agent zou met zijn fiets onderuit zijn gegaan.

Foto’s 1 t/m 4 Ditisfryslan